PRESENTACIÓ

Lluís Puig i Gordi

President de l’Institut Ramon Muntaner

Director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

L’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària”, organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, té per a mi dos aspectes que la fan diferent de la resta.

En primer lloc, és una exposició que no s’acaba en si mateixa: parteix d’un propòsit molt més ampli, tant en el temps com en les actuacions. Aquesta exposició és més que un senzill projecte, ja que dóna compte d’un seguit d’accions i d’iniciatives que no acaben en el temps d’itinerància de la mostra. A més a més, aquest projecte inclou, entre d’altres actuacions, la implementació d’una pàgina web, l’edició de materials i la continuïtat de la recerca.

En segon lloc, l’exposició i el projecte que l’emmarca és una mostra palesa de la necessitat i dels beneficis que aporta el treball cooperatiu. Els centres d’estudis locals i comarcals i les entitats i museus agrupades a l’entorn de l’Institut Ramon Muntaner duen a terme aquesta tasca des de fa anys. De fet, sense la col·laboració descentralitzada de tots plegats, aquest ambiciós projecte hauria estat inviable. Aquesta exposició fa visible l’eficiència del treball cooperatiu i en xarxa, que és un dels signes d’identitat dels nostres temps.

El focus principal del projecte, i també de l’exposició, és la comunió entre l’espai físic i la literatura. Aquesta unió és un autèntic mestissatge on tots els elements es condicionen recíprocament. Els text literari i l’espai físic s’influeixen l’un a l’altre per donar lloc a un enfocament diferent.

La primera conseqüència d’aquest lligam és la potenciació d’ambdós aspectes, el patrimoni material i la literatura. El patrimoni material és sempre un element central de la memòria col·lectiva, un referent en la història d’un poble, perquè parlar de patrimoni, en totes les seves vessants, és parlar de realitat històrica conjunta. D’altra banda, la literatura és una de les formes més creatives i alhora més tradicionals i eficaces de preservar la memòria col·lectiva. La literatura revifa un paisatge, que deixa de ser patrimoni oblidat, i rescata de l’oblit una part de la memòria col·lectiva a través d’un espai físic.

Voldria acabar fent menció a un passat que és present en aquest projecte: la Renaixença, un moviment per a la recuperació del passat comú. Una de les eines emprades per a recuperar aquest espai va ser, entre d’altres, la creació dels centres excursionistes i les societats geogràfiques, que pretenien recuperar la història a través del coneixement i reconeixement del territori. L’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària” s’emmarca en aquesta línia, però amb els eines pròpies del segle XXI, amb centres d’estudis, museus locals i comarcals, i amb la metodologia pròpia d’aquest segle: el treball col·laboratiu en xarxa.

Llarga vida a aquest projecte que s’enceta avui amb aquesta exposició, la qual pot servir de model a altres projectes que es puguin promoure des d’altres àmbits de la cultura.

All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació