Claramunt

Municipi: Tremp
Comarca: Pallars Jussà
Tipus de patrimoni: poble gairebé abandonat
El poble de Claramunt fins el 1970 pertanyia al terme municipal de Fígols, després, fou agregat al de Tremp. Està situat a l'oest de Tremp, a 21 quilòmetres. És un poble que té un nucli agrupat dalt d'un turó, on queden alguns vestigis del castell de Claramunt. Tanmateix en part estava format per un conjunt d'antigues masies disperses, com les cases dels Prats de Ricon, de Ramon del Soldat, i de l'Escolà, algunes d'ells del tot desaparegudes. Al Mas Fumàs, a l'oest de Claramunt, hi ha la capella romànica de Sant Salvador de Casa Fumàs.
Quan som a les primeres cases podem calibrar la destrucció i l’empenta. No era xic Claramunt. Es veuen edificis abundants en graus diferents de solidesa. Una casa refeta amb materials senzills. En destaca la xemeneia, agençada amb un cubell metàl•lic invertit. Enfilem un carrer, que encara guarda bellesa i, després de deixar enrere una casa amb rellotget de sol d’argila damunt d’una paret, en veiem una altra de raconera; té una torre al mig, una gran figuera als seus peus i una parra enfilada a la façana. Els gossos són al balcó lladrant desacompassadament. N’hi ha una dotzena i, és clar, no poden sortir. Algú deu tenir-ne cura, però tot i així, empresonats fan compassió.[…]
Claramunt té, en plena claror, un aire ombrívol i esquerp. No m’és fàcil imaginar-me’l al vespre. Tornarem a passar davant dels camps segats, d’una extensió generosa, i del tros amb vinya.
BARBAL, Maria (2001). "Camins de quietud. Un recorregut literari per pobles abandonats del Pirineu". Barcelona: Edicions 62, p. 42-43.
Autors: Maria BARBAL
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Claramunt, Tremp. (199?) Autor: Miquel Embodas Farriols.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació