Vallsanta

Municipi: Guimerà
Comarca: Urgell
Tipus de patrimoni: Cenobi cistercenc femení
Categoria: bcil
Antic monestir de monges cistercenques ( Santa Maria de Vallsanta ) del municipi de Guimerà (Urgell), situat a la vora del riu Corb, a l’W del terme. Queden visibles alguns murs de l'església. És d'estil gòtic, de nau única i tenia una longitud de 20,5 metres per 9,8 metres d'ample. Es creu que la construcció no va quedar finalitzada i que faltava un dels murs. A més, mancava de campanar i de cimbori. Ara a Vallsanta queda només un munt de ruïnes i part de l’església gòtica amb grans finestrals. El 1986 hom dugué a terme una primera fase d’excavacions arqueològiques que permeteren recuperar diverses peces d’escultura gòtica, entre les quals la tapa del sarcòfag suposadament de la tomba de Bernat de Boixadors. El 2008 hom inicià una nova fase molt més ambiciosa d’excavacions, també orientada a la consolidació i la restauració de l’estructura arquitectònica del convent.
En aquesta comarca, està vist que els topònims estan carregats de significació: Corb, Rocafort, el Vilet, Ciutadilla (deformació de ciutadella o baluard), la Portella (de porta o bé de port de muntanya), la Bovera (de bou), després Vallfogona (de vallis faecunda)… Vallsanta potser és el més clar de tots. Aquest esplendorós cenobi, filial del de Vallbona de les Monges, no és actualment més que un munt de ruïnes. Però, en tot cas, un bell, magnífic, munt de ruïnes gòtiques. De la carretera estant s’observa perfectament la forma de l’absis, amb finestrals ogivals, el començament de les nerviacions de la volta… Només que sigui una mica sensible, el viatger corre el perill de vessar alguna llàgrima, en meditar el trist destí d’aquelles pedres venerables. A frec dels murs debolits, hi ha crescut uns ceps que fan un raïm blanc, saborós, d’aquell que en diuen de pansa valenciana.
VIDAL, Vidal (1987). "Les rutes de Ponent I. L’oració dels perduts". Lleida: Edicions de l’IEI, p. 276.
Autors: Vidal VIDAL
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Restes del Monestir de Vallsanta, Guimerà (Urgell) 2004. Autor: Jordi Contijoch Boada. AthenaPlus , Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Restes del Monestir de Vallsanta Guimerà (Urgell) 2004. Autor: Jordi Contijoch Boada. AthenaPlus , Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació