Castell de Castellfollit de Riubregós

Municipi: Castellfollit de Riubregós
Comarca: Anoia
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
El castell es composa d'un recinte emmurallat central dins els quals es conserven els fonaments de la torre mestra, murs enrunats i vàries dependències, algunes d'elles soterrades per les runes de les explosions que va patir el castell al 1822, ordenades pel general Mina quan arrasà el castell i la població. Es conserva encara restes notables de murs i de dependències, una de les quals amb volta i grafits amb dibuixos medievals, en què es destaca una antiga edificació, uns cavallers i l’escut dels Cardona, cosa que permet de datar-los al principi del segle XIV, quan el castell passà a l’òrbita dels Cardona. Al nord i sud d'aquest recinte es mantenen en peu dues torres albarranes. El Castell és de visita exterior lliure i si es volen visitar els grafits s'ha de consultar a l'Ajuntament.
Tal vegada l’element més característic de la geografia urbana de Castellfollit de Riubregós són les torrasses, mig enrunades i una mica tètriques, d’aquell Castell que devia ser grandiós —almenys de perímetre— i que es va guanyar l’anomenada d’inexpugnable. Durant la guerra dita dels malcontents, va convertir-se en una plaça importantíssima, en mans dels absolutistes, que eren comandats pel baró d’Eroles, Romagosa i un tal Ramonillo, que era filla del poble. Per vèncer la fèrria resistència que oferia, va venir el mateix general don Francisco Espoz y Mina, al front d’un gran exèrcit de tropes constitucionalistes. Com sigui que els veïns van fer pinya al voltant dels realistes, quan, finalment, Espoz va poder reduir les defenses i entrar victoriós, va manar derruir les fortificacions —excepte els curts trams que es veuen ara, i alguna torre. I per escarment de fullats, fallots, fallats, el general va fer imprimir en un dels pocs murs que va quedar en peu la següent inscripció:

AQUÍ EXISTIÓ CSTELLFULLIT
PUEBLOS
TOMAD EJEMPLO
NO ABRIGUÉIS A LOS ENEMIGOS DE LA PATRIA
VIDAL, Vidal (1988). "Les rutes de Ponent II. El país de les pomes". Lleida: Virgili i Pagès, p. 270
Autors: Vidal VIDAL
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Castell de Castellfollit de Riubregós. Castellfollit de Riubregós, (Anoia). 1985. Autor: Jordi Enrich i Po, AthenaPlus, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.
Castell de Castellfollit de Riubregós. Castellfollit de Riubregós, (Anoia).2011. Autor: PMRMaeyaert. LoCloud, PMR Maeyaert.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació