Castell de Torre Baró

Municipi: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Tipus de patrimoni: Hotel
Categoria: bcil
L’edifici havia de ser un hotel, però mai es va acabar. Formava part d'un projecte urbanístic que seguia la idea de "Ciutat Jardí". Ricard Martínez, de l'Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, explica: "Volien crear una ciutat-jardí, a l'estil de Vallvidrera, amb cases familiars en mig dels boscos [...] per gent no adinerada sinó de classe mitjana o de classe obrera". El projecte va fracassar i tot va quedar abandonat. Durant la Guerra Civil l’indret va jugar un paper rellevant en la defensa antiaèria de la ciutat. Malgrat l’abandonament i la ruïna, durant la dècada dels setanta del s. XX el castell va ser lloc de trobada de militants antifranquistes i d'organitzacions veïnals clandestines. El 2014 l’Ajuntament de Barcelona va restaurar l’edifici i el va convertir en un pol d’atracció turística que ofereix bones vistes de la ciutat.
Que lleig es veu tot des d’aquí ―comenta l’home com si li llegís el pensament.
Dragan mira en la mateixa direcció on enfoquen els ulls de l’home.
―Allà enfront la Ciutat Meridiana, a la dreta el barri de Torre Baró i més enllà la Trinitat: la Nova i la Vella, i allò més elevat és el Carmel ―diu l’home sacsejant el bastó cap als barris urbans que llepen els llindars de Collserola―. Rere nostre, el cementiri: un dia d’aquest m’hi portaran.
Dragan somriu. Apunta amb un dit una torre que sembla un mur amb merlets, un edifici que recorda un petit castell en ruïnes.
―Què és?
―La Torre del Baró ―diu l’home mirant-lo a la cara per primera vegada― hi ha un grapat de llegendes sobre aquesta torre.
―Llegendes?
―Sí, i això que l’edifici no fa pas tant temps que el van començar a construir. Els llibres diuen que un tal Baró de Sivatte va tenir la dèria de construir a principis del segle XX un hotel-restaurant al cor del que seria la Ciutat Jardí de Barcelona: Quina ingenuïtat, si fos cert! ―exclama tot mirant el cel amb un somriure―. El projecte va anar-se’n en orris i l’edifici va acabar inacabat. [...] A mi m’agrada més l’altra història.
―Quina altra història?
―El meu avi deia que explicaven que un home adinerat, un baró, va encarregar que el construïssin després que la seva filla emmalaltís dels pulmons. El metge va dir que la nena havia de viure a la muntanya i el baró va començar a construir la torre sense demora ―l’home grata a terra amb la punta del bastó―. La filla va morir i l’edifici va quedar sense acabar.
DE MANUEL, Jordi (2007). "El raptor de Gnoms". Barcelona: La Magrana, pp. 66 i 67.
Autors: Jordi de MANUEL
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Imatge de la Torre del Baró a Barcelona (Barcelonès)2015. Autor: lameva.barcelona.cat
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació