Palau Reial

Municipi: Vilafranca del Penedès
Comarca: Alt Penedès
Tipus de patrimoni: Casal gòtic restaurat
Categoria: bcin
Casal gòtic, habitualment identificat com l’indret on va morir el rei Pere II, el gran. Posteriorment casa del monestir de Santes Creus fins a ser desamortitzat al segle XIX. Va esdevenir casa de veïns, excepte els baixos i primer pis del carrer de Sant Bernat que va acollir la taverna de Cal Noi- noi, a tongades també hostal i bordell. El 1934 va ser adquirit per l’Ajuntament de Vilafranca però no s’hi va intervenir fins als primers anys quaranta quan els promotors hi anaven diumenges i dies de festa a picar, treure runa i deixar a la vista les arcades gòtiques, una tasca que va tenir, evidentment, l’incentiu de les descobertes; rera capes de calç i de guix aparegué el finestral gòtic del carrer de Sant Bernat. Aquesta etapa del que des de llavors acolliria el Museu de Vilafranca i posteriorment el Museu del Vi i ara el Vinseum és evocada pel poeta de quan hi anava amb el seu pare, fundador i president de l’entitat en aquells anys, a fer de paleta traient runa els dies de festa.
Al meu pare

La gent, què en sap? Mes jo ho recordo encara
perquè, durant llarg temps, em fou camí
aquell, pel corraló, anar i venir
de casa a cal Noi-noi amb el meu pare.

La imatge, si bé llunyà, em pervé clara:
amb l’eina als dits vèiem, absorts, sorgir
el testimoniatge d’un ahir,
plenes de pols les bates i la cara.

Que el nostre goig fou d’entaular batalla
contra els gruixos de guix i calç, mortalla
que envilia els carreus del vell palau.

Avui, l’antic casal, fita assolida,
què té a envejar? No així la meva vida
que el retorn al passat, sovint, l’atrau.
MASSANELL I ESCLASSANS, Antoni (1985). "Del meu Terrer". Vilafranca.
Autors: Antoni MASSANELL i ESCLASSANS
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
La vella porta de la taverna de cal Noi Noi i el finestral gòtic al seu damunt. Any 2010. (Foto Joan Solé Bordes)
El finestral gòtic del carrer Sant Bernat tapiat fins als anys quaranta, foto anys setanta (Foto: Lluís Mas Graells, Arxiu Vinseum)
El pati del Museu de Vilafranca als anys quaranta vist des de la taverna de cal Noi-noi, les arcades del primer pis són encara tapiades. (Foto arxiu Vinseum)
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació