Les últimes barraques

Municipi: València
Comarca: L'Horta Nord
Tipus de patrimoni: Habitatge tradicional de l'Horta
Categoria: Altres
Categoria secundària: Altres
Evocació literària de les últimes barraques de l'Horta de València
Ja no en queda pràcticament cap. I les poques que queden… N’hi ha algunes, sí, d’aspecte afable i animat, però, si us hi fixeu una mica, comprovareu que no són ben bé les “barraques” de sempre. En comptes del “pobre trespol de palla mal lligada”, hi veiem sòlides planxes d’uralita; les portes i les parets revelen també una cautelosa substitució de materials; fins i tot s’hi adverteix un canvi d’estil en la decoració. De fet, només en conserven la forma i l’emblanquinat. Ara: les altres, les escasses que mantenen l’aire més “autèntic”, han esdevingut pura ruïna. Deshabitades i tristes, ni tan sols aprofiten per a ser ensenyades al foraster curiós. Els encarregats de fomentar el turisme n’han salvat una o dues, que, arreglades molt com cal, serveixen per a una mínima exhibició de pintoresc. No res, en definitiva.
I és lògic, això. Els llauradors de l’Horta, si vivien en barraques, no era precisament per gust. Aquells edificis, precaris i elementals, no oferien massa garanties: ni de seguretat ni de comoditat. Potser “feien bonic”, enmig dels conreus, vora una sèquia útil, “entre les flors”. Potser sí. Però la gent no ha vingut al món per adornar paisatges. Almenys, els nostres camperols no s’hi han resignat. I quan van tenir uns duros estalviats, s’afanyaren a enderrocar la “típica” barraca i a construir una casa –o una caseta— normal, com Déu mana: amb maons i amb teules, amb wàter i amb balcons. Uns quants anys de collites ben pagades han acabat amb el folkore arquitectònic de l’Horta de València. Els pagesos de la comarca, com ho hauria fet qualsevol persona raonable, han preferit una residència més ferma i més saluble.
FUSTER, Joan (1971). Viatge pel País Valencià. Barcelona: Edicions 62.
Autors: Joan FUSTER
Postal o apareixen de dues barraques en un hort de l’Horta de València. (l’Horta) 1910 -1915. Autor: Desconegut, Edició F.C. València. Ajuntament de Girona.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació