Camí Vell de Tamariu

Municipi: Palafrugell
Comarca: Baix Empordà
Tipus de patrimoni: Diàleg amb el paisatge
Municipi secundari: Tamariu
El volum El meu país conté entre d’altres el llibre de Josep Pla El meu poble que es va publicar amb el nom de L’Empordanet (1954), volum compost pel llibre Peix fregit (Palafrugell, 1954) refet i completat amb fragments de Viatge a Catalunya (1946). La muntanya de Sant Sebastià, amb el far, l’ermita i l’hostatgeria és un lloc emblemàtic per als palafrugellencs, forma parta de la nostra geografia emocional, i mitificat per la literatura de Josep Pla. És allà on l’escriptor de ben jove fa els seus primers assajos d’escriptura i on s’adona que restarà posseït per sempre per la “diabòlica mania d’escriure”.
El barri que conserva el vell esperit individualista de la població, l'esperit del mar, de les vinyes i de les pinedes és el de llevant de la població, la Garriga i la Tarongeta, sense oblidar els seus dos extrems extramurs, Esclanyà i Vila-seca. Aquí encara hi ha recalcitrants solitaris, els homes que tenen el gra de sorra al cap, els que somnien la vida lliure de fora vila, dels rocs i de les cales, els que consideren que l'indret més bonic del món és el que travessa el camí vell de Tamariu. Aquest vell camí, que en gran part, com a camí carretal, s'ha deixat perdre, ha estat, en el curs dels segles, un dels més trepitjats dels voltants de la població. En aquest camí hi havia el Partidor del Peix, el Banc dels Diputats i les delícies del rieral recòndit de la font d'En Cruanyes. És el camí de Tamariu antic, que ha estat la capital somniada, durant segles, de tota la gent de Palafrugell que ha volgut ésser feliç essent lliure.

El vell Tamariu avui ja no existeix. El camí antic de Tamariu és un corriol de no gaire bon pas en determinats moments. Però tot aquest vast indret fins al mar continua essent el paradís de les il•lusions heretades, del caràcter més profund i més insubornable de la vila, de la cosa selvàtica, insolidària, dura, brusca, aguantada, meditativa, poc sociable, que constitueix, potser, la forma mental i sensible més arcaica del peix fregit.”
PLA, Josep (1968). "El meu país". Barcelona: Ed. Destino, p. 535-536.
Autors: Josep PLA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge, Àmbit 4: La memòria de la vida social
Camí vell de Tamariu. (2016) Autora: Anna Aguiló
Camí vell de Tamariu. (2016) Autora: Anna Aguiló
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació