Castell de Sant Salvador de Verdera

Municipi: Port de la Selva
Comarca: Alt Empordà
Tipus de patrimoni: Castell abandonat
Municipi secundari: Sobre el terme de Palau-Saverdera
Categoria: bcin
És a la carena de la serra de Rodes, a 670 metres d’altitud. És una fortalesa de l’edat mitjana, documentada ja al s. X, tot i que les parts conservades són sobretot del s. XIII. Pertanyia al monestir de Sant Pere de Roda. El 1283 es va reconstruir l'església de Sant Salvador, sobre les runes d'una capella del s. IX. Avui s’hi poden veure l’absis i les absidioles arran de terra i també la torre major, les de guaita i defensa, les muralles antigues i les construïdes l'any 1283, la cisterna i el salt de la Reina. Actiu durant les guerres civils catalanes del S.XV i del XVII, el 1798 fou enderrocat pel Duc de Noailles, en la guerra de Successió.
Sant Salvador, que està situat a cavall de la serra de Roda, a gairebé 700 metres d'altura, tenint obert als seus peus, al sud, el meravellós paisatge de l'Empordà, i al nord, el Golf del Lleó i la costa francesa en tota la seva imponent grandesa, és un dels «balcons» del nostre mar més excelsos. Ara, que es va construir (abans de l'última guerra civil) la tan desitjada carretera d'accés, que puja des de Vilajuïga fins a Sant Pere de Roda, l'excursió és ineludible, i el seu profit, cert. Aquesta carretera està en un estat força deplorable, dit sigui amb franquesa, però, en fi, la cosa val realment la pena.
PLA, Josep (1976). "La Costa Brava dins Tres guies". Barcelona: Ed. Destino, p. 326-327.
Una nit clara, amb el cel netejat per la tramuntana, Gerbert ens portà al Castell de Verdera, sobre el monestir, des d’on s’albirava tota la plana de l’Empordà, la corba harmoniosa de l’aigua tocada per la llum creixent i la vessant nord amb els turons de l’últim Pirineu entrant dins les ones, formant cales i retalls del Cap de Creus. El vent havia minvat i el cel serè, brunyit com un safir, espurnejava les constel·lacions més importants, apagades les altres per la lluna.
RACIONERO, Lluís (2010). "Cercamón". Barcelona: Edicions 62, p. 32.
Autors: Josep PLA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
"Castell de Verdera (El Port de la Selva) - 4" by SBA73 - Flickr: Castell aeri / Sky castle. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació