Moll Vell de la Platja de Sant Martí d'Empúries

Municipi: L’Escala
Comarca: Alt Empordà
Tipus de patrimoni: Restes del
El volum Tres guies de l’OC de Josep Pla està format per La Costa Brava, Mallorca, Menorca i Eivissa, i Catalunya. Estan escrites partir de la descripció geogràfica i històriques. La primera edició de La Costa Brava fou Costa Brava. Guia general y verídica (1941). En el pròleg a la primera edició en català Pla explica que va sortir en castellà l’any 1941 “per la força de les circumstàncies”. “El llibre no pretén ser un Baedecker, i si ho fos seria un pur galimaties. Respon a un estat d’esperit de joventut aplicat, segurament amb molts defectes, sobre un país que jo he conegut i he estimat profundament. La resta és pura anècdota.[…]. Hauria volgut arribar amb l’exemple d’aquells grans mestres a la rel profunda que expliqués d’una manera coherent i molt personal un paisatge fascinant i els homes que hi habiten”.
D'altres autors semblen creure que el Fluvià antic desemboca al sud de l'illot de la Paleòpolis (avui Sant Martí d'Empúries), és a dir, entre l'illot i la terra ferma. Això sembla desprendre's —sense que sigui diàfan— de la lectura del fullet «Empòrion», de Bosch, Serra i Castillo. Segons aquests autors, el riu anava a morir molt a prop del moll construït a Empúries en l'època hel•lenística —moll que resisteix encara els embats dels segles—, cosa que equivaldria al fet que l'illot de la Paleòpolis i la terra ferma estigueren separats pel corrent del riu. Si això fos cert, el port de l'Empúries antiga hauria pogut ésser fluvial i l'espigó que es construí i al qual acabem de fer referència podria potser explicar-se per evitar l'obturació del grau del riu. La tradició més antiga de la gent del país confirma aquest criteri. El testimoniatge d'Estrabó, el geògraf, sembla, al seu torn, decisiu. «Passa devora Empúries —diu— un riu sortit del Pirineu, la desembocadura del qual usaven els emporitans com a port.» En aquest cas, el port d'Empúries hauria estat molt més bo que peremptòriament no semblava i molt distint que el corrent erudit no havia suposat en un principi. Si més no, ja veu el lector com són d'intricats i difícils els problemes d'Empúries i com queden per dilucidar encara les qüestions aparentment més elementals de la seva geografia.

Sigui com sigui, aquest litoral és d'una suprema bellesa. Hom surt de les aigües d'Empúries i emprèn el viatge del golf emportant-se, en la imaginació, els reflexos vius d'un món ert. L'emplaçament de les velles pedres es produeix enfront d'un dels paisatges més bells del Mediterrani; és una cosa que sobta pel seu encant.”
PLA, Josep (1976). "La Costa Brava dins Tres guies". Barcelona: Ed. Destino, OC XXX, p. 248.
Autors: Josep PLA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge, Àmbit 2: El pes de la història
Moll Grec de la platja de Sant Martí d’Empuries, La Escala (Alt Empordà) 1990. Autor: Pere Duran. Fons Diari de Girona, Ajuntament de Girona.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació