Castell de Queralt

Municipi: Bellprat
Comarca: Anoia
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
El territori on s’aixeca el castell està situat al terme municipal de Bellprat a la part sud-occidental de la comarca de l’Anoia, a l’extrem occidental de la serra del seu nom dalt d’un puig rocós a 851 metres. Les primeres dades documentals que es coneixen són de la segona meitat del segle X. La fortificació va estar relacionada amb l’expansió del comtat de Manresa, terra de frontera amb l’Al-Andalus, i estava situada en la part més extrema al sud a la marca del comtat. Va ésser una fortificació amb uns orígens anteriors relacionada amb l’avanç d’una primera etapa de repoblació del comte Guifré el Pelós (840-897), a les terres de la Catalunya central. Actualment resta l’enderroc del que hauria estat una torre de defensa a la que s’hi adossà una residència fortificada que presenta característiques de l’època gòtica (segles XIII-XIV). L’edifici residencial és un cos de planta rectangular amb la façana principal i la porta d’accés al mur de llevant.
Castell de Queralt (851 m), edificació alçada sobre un turó encinglerat per una banda. És tota una ruïna. Darrerament, havia servit per habitació dels pagesos que conreaven les terres de l’entorn i, entrant en l’enderroc, és possible de veure els embans arrebossats i altres vestigis que no delaten antics pobladors nobles. Al seu entorn, també, caiguts, es veuen alguns corrals. […]
Des d’aquestes ruïnes un gran panorama s’eixampla a l’esguard de l’observador. Al N., part de la serra de Miralles destorba la mirada i s’atalaien el Montserrat i les serres de Rubió i de la Segarra, per darrera de les quals s’eleva la serralada pirenenca; als peus s’obre la clotada de Fiol. Al NO., s’estén el pla de Bellprat, en primer terme i es veuen la serreta de Llansola i el coll d’Aguiló, amb el poble d’aquest nom encimbellat; el Pirineu també es retalla al final. A l’O., es veu un terreny trencat, en el qual són albiradors els pobles de Bellprat i de Santa Coloma de Queralt; la serra del Tallat, amb el poble de Forès a la carena, detura l’esguard. Al SO., es dreça el pròxim campanaret del castell i les serretes del Balsells i de Riu de Boix formen la clotada del Castell; a l’horitzó es veuen les serres del Tallat i de Prades i es dreça la magna mola del Montclar.
IGLÉSIES, J; SANTASUSAGNA, J. (1934). "Les valls del Gaià, del Foix i de Miralles. Guia Itinerària precedida d’un esbós monogràfic". Reus, Imp. Marian Roca, p. 393-394.
Autors: Josep IGLÉSIES , Joaquim SANTASUSAGNA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista del Castell, Bellprat (Anoia) 2006. Autor: Josep Santesmases.
Runes del Castell de Queralt, Bellprat (Anoia) 2004. Autor: Josep Santesmases
El castell de Queralt. 2008. Autora: Gemma Estrada
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació