Castell de Querol

Municipi: Querol
Comarca: Alt Camp
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
El Castell de Querol està situat en un peny rocós, a gran altitud (més de 550 metres) dominant en municipi de Querol. Apareix documentat per primer cop l'any 993, formant part d'una donació de terres dins el terme castral de Querol. La fortalesa ostentava un gran recinte de planta rectangular típic de l'Alta Edat Mitjana que s'ampliarà gràcies a la construcció d'un nou recinte fortificat. El conjunt fou atacat, malmès i incendiat en més d'una ocasió, però la definitiva fou l'any 1835 durant les Guerres Carlines. Actualment, no es pot visitar degut a la construcció de cases en les seves proximitats.
Castell de Querol
si perds les espases,
remuntes les cases
de tot el redol,

amb pedres i teules
del teu cos desfet.
Quan l’àliga veu les
ruïnes i el tret

dels anys, i la fúria
d’aigua i del sol,
en blasma la incúria,
Castell de Querol.

I en té tanta pena
que et girin l’esquena
quan ets decandit

que els ulls s’esgarranya,
i arran de muntanya,
s’enfonsa en la nit.
MUNTANYOLA, Ramon (1982). "Llocs i focs". Tarragona: Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV.
Autors: Ramon MUNTANYOLA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista general del castell i entorn, Querol (Alt Camp). 19??. Autor: Pere Català i Roca. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Vista general del castell i entorn, Querol (Alt Camp). 19??. Autor: Pere Català i Roca. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació