L'Escala, Empúries i el Canigó

Municipi: Alt Empordà
Comarca: Alt Empordà
Tipus de patrimoni: Jaciment Arqueològic
L'Escala és un municipi que pertany a la comarca de l'Alt Empordà (Girona). El seu nom deriva del llatí "Scala", una denominació molt comú en molts indrets del Mediterrani oriental que es donava a poblacions costaneres o amb port. Dins el municipi trobem les ruïnes de la ciutat greco-romana d'Empúries, una colònia fundada per colons grecs en el segle VI a.C. com a base comercial.
A Empúries hi regna una calma extraordinària que ens fa sentir vells en les arrels de la cultura, que ens rejoveneix en l’anhel centenari de construir el país des de la cultura. La tarda creixent permet que les pedres antigues revinguin d’or durant un temps molt breu. La part grega en té prou amb veure la mar. La part alta de la ciutat romana domina la plana empordanesa sota la mirada llunyana del Canigó, mentre la remor de l’embat de les ones recorda on s’ajau la mar del golf de Roses. El Montgrí apareix al sud com la copa d’un bolet, com una sina arrodonida de mugró rígid. Les pedres grans i les menudes estenen l’ombra arran de terra com si cerquessin la mar, com si enyoressin els pobles de Roma o les costes retallades de Grècia. La terra és plena de fragments de maó, de rajoles, de teules, que el sol ponent arranat encén de vermell. La terra no excavada guarda els misteris, l’ombra fugissera de la vida morta. La tarda cau ràpidament i abans de l’hora la gent desfila qui sap cap a on, mentre els xiprers tocats pel vent ennegreixen la verdor.
SANTESMASES I OLLÉ, Josep (2014). "Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges". Tarragona: Arola Editors, p. 173.
Autors: Josep SANTESMASES i OLLÉ
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Empúries. 2016. Autor Josep Santesmases i Ollé
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació