Castell de Siurana

Municipi: Cornudella de Montsant
Comarca: Priorat
Tipus de patrimoni: Castell
Municipi secundari: Siurana de Prades
Categoria: bcin
El Castell de Siurana és un castell medieval situat en una elevació prop de Siurana de Prades, des d'on protegeix l'únic accés natural possible. El conjunt romànic va ser construït sobre les restes d'una fortificació d'origen musulmà i en resten alguns murs, la base de la torre i una cambra. Actualment, la fortalesa es troba dins el terme municipal de Cornudella de Montsant (Priorat) i va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
Un doble graó de les llosanques ennegrides arbora allò que queda del castell. Sota el primer mur amb què topeu, hom diu que “la reina mora” féu el salt suïcida. Al tall de l’abisme s’esborra l’empremta de les ferradures del corser que muntava. L’atracció de l’espadat o el magnetisme de la llegenda han fet que en el curs de les centúries, periòdicament, d’altres dissortades hagin seguit l’exemple de la coratjosa sarraïna i hagin vingut ací dalt a posar punt final a llurs tribulacions. Del nostre record, una parella joveníssima d’enamorats, contrariats per llurs famílies, es llençaren plegats en aquest precipici, amb els monyons d’un lligats als de l’altre amb un mocador. La mateixa sort que la regina, a la llarga, acabaren per fer les pedres de la formidable fortalesa que aixecaren els sarraïns i referen els cristians: tot anà cingle avall, i avui només el basament d’unes torres i les restes d’unes voltes són trist exponent del que fou una de les més formidables edificacions militars. Amb tot, la popular fantasia parla encara de les buides negrors que hi ha sota els basaments, d’unes presons subterrànies amb amuntegaments d’ossos, arran de parets d’on pengen cadenes, i, en veritat, a les rebaves de la paorosa cinglera, sota les ruïnes de la fortalesa, hi ha rastres de murs, que devien ésser autèntics nius d’àguiles penjats a l’espai.
Una gran llosanca descarnada, amb un volt de restes d’edificacions i l’abisme obert a un costat, fou la plaça d’armes. Als temps en què el castell era en peu, per la banda ara descoberta del precipici els edificis arrencaven des dels relleixos de mitja cinglera i sobrepujaven amb torres i finestrals aquesta plaça que restava, totalment closa i cegada, al centre de la fortalesa. On un dia tot podia ésser renou i tragí, avui pastura un petit ramat cercant l’herbei que arrela a les esquerdes i entremig dels blocs capgirats de les edificacions desaparegudes.
IGLÉSIES, Josep (1960). "Siurana. Narracions". Barcelona: Editorial Barcino.
Autors: Josep IGLÉSIES
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Castell de Siurana, Cornudella de Montsant (Priorat 2007). Autor: Jordi Contijoch Boada. Dipòsit Digital del Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya)
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació