Cèrvoles II

Municipi: Senterada
Comarca: Pallars Jussà
Tipus de patrimoni: Poble Abandonat
Categoria: Altres
Categoria secundària: other
Cèrvoles és un poble abandonat situat a uns dos quilòmetres de Senterada, Pallars Jussà. Es troba a l'extrem de llevant del Serrat de Coscollola, al nord-est del Serrat de Rúixo. Tant les cases com l'església romànica de Sant Aventí estan pràcticament enrunats.
Cérvoles ens neix als ulls, més amunt de Burguet, com un escenari clàssic en runes, en el qual somiem un cérvol o una cérvola —com hi podríem imaginar un server o una servera, que l’origen del seu nom és encara una incògnita—, talment un déu o una deessa passejant per la carena, contemplant les dues fesomies del seu món. En una, com viu la Pobla de Segur i com mou la cua el pantà de Sant Antoni de Tremp; en l’altra, com corre el camí cap a la Pobleta de Bellveí, i com cova al seu niu Senterada, a baix, als seus peus. I si l’ofega la soledat pot garlar amb Puicerver, i amb Reguard, i amb Lluçà, i amb Mentui i Envall, i amb Estavill i Antist, i amb Erdo, i amb la Bastida.
Els homes i les dones de Cérvoles que, en néixer, van ocupar la cresta de l’elm, van marxar fa anys. “Aquí ja no ho podia ni hi volia viure ningú”. I ho van fer mirant enrere, cridant de lluny a les cases: “Quedeu-vos aquí. Fora de l’elm, les cases són noves i altes, i en cada casa hi ha moltes cases. Que no és país per vosaltres, on ara anem nosaltres”. I, des d’aleshores, les cases de Cérvoles resten aquí, soles i buides, mortes i inútils, fins que el temps les esborri —totes?— del món.
OBIOLS, Joan (1997). "Fulls de pergamí. Passatges de muntanya". Tremp: Garsineu Edicions, p. 137-138.
Autors: Joan OBIOLS
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
El petit poble de Cèrvoles (Senterada, el Pallars Jussà). 1992. Autor: Joan Obiols i Puigpinós.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació