Castell d'Arbeca

Municipi: Arbeca
Comarca: Garrigues
Tipus de patrimoni: Ruïnes del castell
Categoria: bcin
La primera referència documental del Castell-Palau d'Arbeca és de l'any 1158. Comptava amb una estructura de planta quadrada, un fossat profund i cinc torres de defensa. En el seu interior, es trobava l'església de Sant Jaume, que dóna nom al patró de la vila. Com a element a destacar, trobaríem les 365 finestres –una per cada dia de l'any- que completaven l'estructura de la fortalesa.
Quan jo vaig fer cap a les noves escoles, no hi havien passat pas més de vuit o deu promocions, però la pintura ja s'hi havia envellit força, i les rajoles del terra —mosaic, en dèiem— havien perdut la seva llum, si és que mai en van tenir. Ordenaren de construir l'edifici al capdamunt del turó que senyoreja el poble, al centre mateix del que havia estat el castell-alcàsser, orgull dels arbequins. Un orgull que conservem tímidament, fins i tot ara, quan d'aquella construcció superba només en queden dues torres capolades i la memòria de les seves tres-centes seixanta-sis finestres (una per cada dia de l'any, inclòs el dels bixestos) que miraven a la plana d'Urgell des d'un costat i als tossals garriguencs des de l'altra banda. És fama popular que les pedres del castell formen la gran part dels fonaments i de les parets de les cases bones del poble. Potser ho són les de ca l'Obrera. La certesa o l'engany d'aquesta brama pertany als silencis de la història, i a les seves inconfessables estridències. És, en canvi, del tot constatable l'absència de carreus en l'alta esplanada del turó on es dreçava la pètria vanitat dels Cardona. Una vanitat que s'esvaí com les boires de febrer. La casa Medinaceli s'emparà d'aquella altivesa i la multiplicà en múltiples indrets de la Península, fins a Sevilla. Dels carreus del castell, avui solament són presenciables els que bastiren la muralla més interior. Útils encara, sostenen els dipòsits municipals d'aigua potable i unes poques cases eixorivides sobre aquestes immenses pedres quadrades i arenoses que els hiverns desgrunen inexorablement fins a gastar-ne les arestes i els vèrtexs.
PANÉ I SANS, Francesc Hilari (2002). "Tendres van ser els dies". Lleida: Pagès Editors, p. 21-22.
Autors: Francesc Hilari PANÉ i SANS
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Restes del castell-Palau d'Arbeca (Garrigues) 2004. Autor: Àngel Lafuente Revuelto, Andreu Moya i Garra. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Restes del Castell -Palau d’Arbeca (Garrigues) 2005. Autor: Carme Aixalà, Generlatitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Muralles del Castell -Palau d’Arbeca (Garrigues) 1984. Autor: Carles Betriu Reñé. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació