Edèn Concert

Municipi: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Tipus de patrimoni: Music Hall
Categoria: bcil
L'Edèn Concert va ser un music-hall localitzat al carrer Nou de la Rambla –antic carrer de Conde de Asalto- dedicat a tot tipus d'espectacles: concerts, teatre, orquestres, balls... que va obrir les portes l'any 1886 i que va acabar sent molt reconegut i conegut a les dècades 10 i 20 del segle XX. Actualment, l'espai que ocupava va ser reformat per acollir un pàrquing.
Però, sense menysprear ni la clientela ni els espectacles de La Buena Sombra, ni el coneixement de la vida que hom s’hi exposava adquirir, he d’afirmar que el lloc on la galanteria arribà a les màximes possibilitats del país fou el que, a l’entrada mateix del carrer Nou de la Rambla, ostentava el rètol pompós d’Edén Concert.
L’Edén era l’únic local prohibit que es citava en les converses de les persones timorates i que, poc més o menys, tothom sabia de què anava. És a dir, quan es volia significar que un home de relleu er un perdut, es deia que se l’havia vist a l’Edén o que freqüentava l’Edén, i no calia insistir més.
Allí sempre hi havia artistes nacionals i estrangeres de selecció, i alguna de les més famoses i llampants entretingudes de la meva època d’estudiant havia estat pescada en el propi escenari de l’Edén, per la perícia i la fortuna d’un calavera notable. A l’Edén, ultra l’espectacle, hi havia el foyer, que era perillós i de trucs amagats, i les acreditades llotges i antellotges on se servien sopars esplèndids. D’aquells sopars de matinada, se n’explicaven subtils anècdotes, i els noms dels protagonistes pertanyien a la frívola aristocràcia, a la indústria de pes o a la més escandalosa política radical.
SAGARRA, Josep M. (2004). "Memòries II". València: 3i4 Edicions, p. 256-257.
Autors: Josep Maria de SAGARRA
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Carrer Nou de la Rambla, a Barcelona, de nit. Al fons, rètol lluminòs del Dancing Edén, també conegut com Edén Concert. (Barcelonès)1920-1939. Autor: Gabriel Casas i Galobardes. Generalitat de Catalunya. Arxiu Nacional de Catalunya.
Assaig d'una orquestra a l'Edén Concert. Carrer Nou de la Rambla, Barcelona (Barcelonès) 1920 – 1930. Autor: Brangulí. Generalitat de Catalunya. Arxiu Nacional de Catalunya
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació