Bombardeig angloamericà sobre l'Alguer [17 Maig 1943, cases]

Municipi: Alguer
Comarca: L'Alguer
Tipus de patrimoni: Carrers i cases després del bombardeig
Seguit d'atacs dins el context de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) que van afectar a diferents localitats italianes. Els els bombardeigs de les principals ciutats entre març i maig de 1943, entre elles l'Alguer, Sàsser i Càller estaven dins de l'Operació Mincemeat –"carn picada" en català- per la qual els Aliats van enganyar els alemanys convencent-los de que atacarien els Balcans. Finalment però, van acabar envaint fàcilment Sicília
Era lo desset de maig de l’any quaranta-tres,
trista era la nit del pòpul alguerès;
si mai l’havien cregut de fer una bruta fi
tra bombes i espeçons l’Alguer ha tengut de subir!
Al carrer de la Roda eren tots dormits,
a un so de sirena se’n són tots fugits,
qui fugiva per les bombes, qui pel mitrallament,
aquesta era la sort d’aquesta proba gent.
Qui fugiva per les torres i qui per les campanyes,
aquelles probes mares les famílies cercaven.
Són gent sense cor, que no escolta raó,
se són dats a mitrallar lo probe pescador!
Ara que sem en pau, qui més pot diure bé.
Aquesta cançó popular algueresa, anònima, que evoca l’episodi, la donà a conèixer el filòleg i poeta Rafael CARIA que la recollí, de viva veu, dels pescadors algueresos.
Un moment que encara avui és recordat per la memòria col·lectiva, i per les marques que les bombes britàniques van deixar en el centre històric de la ciutat: casi totes les placetes on avui es troben les terrasses dels bars eren, abans del pas de la Royal Air Force, edificis habitats.
Blog de FARINELLI, Marcel A. publicat el 17.5.2014.
El bombardeig angloamericà sobre l’Alguer la nit del divendres 17 de maig del 1943 és, segurament, l’episodi més dramàtic i traumàtic en la història moderna de la ciutat sarda catalanoparlant. “[...] L’Alguer formava part d’una estratègia programada... L’atac va començar a les 22.53 hores i es va produir en tres onades successives: la primera, de les 22.53h a les 23.02h; la segona, de les 23.18h a les 23.26h, i la tercera, de les 23.32h a les 23.36h. En total van ser uns interminables 43 minuts d’autèntic infern per als algueresos.”Els aliats van bombardejar deliberadament l’hospital, el bisbat i, de manera insistent, les esglésies (plenament conscients que aquestes eren el refugi del molts fidels). De fet, els carrers i vies més afectats van ser la Via Roma (el carrer del Seminari Vell) i el Corso Carlo Alberto (el carrer Major), ja aleshores els dos carrers més importants de l’Alguer; la plaça de la Misericòrdia; la plaça del Gimnàs (davant de l’església de Sant Miquel); la Via Principe Umberto (el carrer del Bisbe); la Passejada (el Lungomare Dante, de Sulis a les Trones) i la Via Vittorio Emmanuele. També van patir danys importants la catedral de Santa Maria i els bastions. [...]"
BROTONS NAVARRO, Xavier. Blog L’Almadrava (2011).
Autors: Xavier BROTONS
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Destrucció produïda pel bombardeig angloamericà de l'Alguer. Àrea adjacent a la catedral de Santa Maria (Sardenya) 1943. Autor: Arturo Usai.
Entorns de la catedral de l'Alguer (Sardenya). 2004. Autor: Josep Santesmases i Ollé
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació