El Museu Areny

Municipi: Ordino
Comarca: Andorra
Tipus de patrimoni: Edifici desaparegut
Categoria: Altres
Categoria secundària: Classificat com a Bé d'Interès Cultural (BIC)
Joan Peruga és un historiador i escriptor nascut a Andorra l’any 1954. Durant la seva carrera, ha conreat tant la novel·la com el relat. La seva última publicació, “El museu de l’elefant”, està protagonitzada per la família Ordino, però la Casa d’Areny-Plandolit també serà rellevant. El que posteriorment serà el Gran Museu Areny de Ciències Naturals va ser ideat per Pau Xavier d’Areny-Plandolit –fill de Guillem, baró de Senaller i Gramenet-, que desenvolupà el seu projecte a la casa dels seus avantpassats a Ordino. La casa pairal és un dels museus més emblemàtics d’Andorra, ja que fou el primer que s’obrí en tot el país. El museu privat, que s’inaugurà l’any 1935, estigué dedicat a l’exposició d’animals dissecats. Vint anys després, degut a dificultats econòmiques, la seva col·lecció d’exemplars va ser venuda. Actualment, dins l’edifici es conserven fotografies de l’època.
La relació inicial entre el doctor i l’arquitecte, distant i purament mercantil, es va transformar ben aviat en una dèria que tenia molt d’inconsciència adolescent, en la voluntat compartida de crear un projecte transcendent que passés a la història de les valls. L’arquitecte va descuidar altres obres que dirigia per tot Catalunya per dedicar-se quasi de manera exclusiva a la d’Ordino, i el doctor es va fer el desentès de les veus dels amics i familiars que li aconsellaven prudència i li intentaven treure aquella idea forassenyada del cap.
Al llarg dels darrers quatre anys, han superat plegats els nombrosos obstacles que la complexitat de l’obra ha anat plantejant, sobretot a causa dels retards en l’arribada dels materials per la lentitud amb què avançava la construcció de la carretera nova entre Andorra la Vella i Ordino. El resultat és un edifici de dues plantes i més de cinc-cents metres quadrats, que sobresurt majestuós enmig de la petitesa de pessebre del poble. El cos principal de l’edifici s’ha aixecat sobre els antics horts de la casa, reduïts ara a unes quantes feixes reconvertides en jardí, i les quadres i l’era comprades als de cal Ventura s’han restaurat per posar-hi les oficines, el taller de taxidèrmia i un basar esplèndid, amb servei de bar inclòs, per a la venda de records als futurs turistes. L’accés des de la carretera és a peu pla i el Darder, seguidor de l’escola del funcionalisme de Le Corbusier, ha tingut l’encert d’enretirar tot el conjunt cap al rebaixant de la muntanya i deixar lliure una franja de terreny davant de la porta principal, on es podrà estacionar els cotxes dels visitants. Hi ha espai perquè hi aparquin també els voluminosos òmnibus moderns, com els dos Autopullman Gran Luxe que l’agència de viatges Canudas de Barcelona acaba d’enviar a Andorra per les festes de la Mare de Déu d’agost, en una magna excursió que ha omplert les valls de turistes.
PERUGA, Joan (2013). "El museu de l’elefant". Andorra: Editorial Andorra.
Autors: Joan PERUGA
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Imatge de la casa museu d’Areny –Plandolit, Ordino (Andorra) 2007. Autor: Jaume Meneses, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Casa_d%27Areny-Plandolit_(Ordino)_-_1.jpg
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació