Beniopa

Municipi: Gandia
Comarca: La Safor
Tipus de patrimoni: Poble assimilat
Beniopa va ésser un municipi independent fins el 1965, any en què es convertí en un barri al nord-oest del municipi de Gandia com a conseqüència del creixement urbà i demogràfic.
Si mai busqueu en un mapa actual el nom de Beniopa, no el trobareu enlloc. Va desaparèixer, com a nom i com a poble, quan Gandia, la ciutat, començà a créixer sense parar, i se l’engolí. Gràcies a una llei, doncs, em vaig quedar sense poble, o el que és el mateix, orfe de poble. Per això acostume a dir que sóc fill d’un poble inexistent en un país esborrat. Com també dic que sóc afillat a Gandia.
Vaig nàixer en un lloc que ara només existeix en la memòria d’uns pocs: un poble que va ser real i ara és ficció. Els camps d’hortalisses, les sèquies, els camins, les sendes, les alqueries esparses, les vil•les enjardinades, els casups moriscos, les marjals i els marenys, les fonts, les bardisses oloroses, les dunes vora mar, ara són blocs de vivendes, magatzems gegantins, naus industrials, llocs d’oci i de negocis, bars i bancs, puticulubs, carreteres i carrers asfaltats… Del món llaurador que he conegut, aquell de dones endolades i d’homes amb saragüells, de carros carregats d’hortalisses, de cases amb balcons de clavellines en flor i de carabasses amb forma de violí, de matances del porc, de paelles al camp, d’estius inacabables, d’immenses platges desertes…, no en queda res. O només els records.
M’ha tocat viure un temps on les transformacions han segut rapidíssimes, i ingrates; també, ai!, inevitables. No s’ha sabut aturar tanta deformació. O, ni s’ha sabut, n’hi s’ha volgut, ni s’ha pogut. Per això, entre altres complaences, recorde aquest espai viscudament perdut. I me l’estime com una ficció: perquè no serà mai més com va ser. El que va ser la vida, ara ho guarda el record. Meravella dels mots, que recreen els paisatge del passat. ¿Enyors? Ironies! No pretenc idealitzar el passat. Trobe natural, però, que la gent recorde els bons moments de la vida o els més excepcional. I, els de xiquet, encara més.
PIERA, Josep (2007). "Puta postguerra". Barcelona: Edicions 62, p. 15-16.
Autors: Josep PIERA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista de general de Beniopa i rodalies Gandia( la Safor) 2004. Autor: Rafa Andrés. Arxiu Històric de Gandia.
Vista antiga de Beniopa, Gandia (la Safor) 1950. Autor:desconegut. Arxiu Històric de Gandia
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació