Casa de Sebastià Juan Arbó a Amposta

Municipi: Amposta
Comarca: Montsià
Tipus de patrimoni: Casa
Categoria: Altres
Categoria secundària: La Casa Carvallo forma part de l'Inventari l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya però no consta com a BCIL-BCIN.
Es tracta de la casa on visqué Sebastià Juan Arbó juntament amb la seva família a Amposta. L'autor la descriu com una casa especial i única per ell tot i ser "vella, d'escasses dimensions i sobrada d'incomoditats". Li tenia especial estima perquè des de la finestra podia veure l'Ebre (actualment no es divisa per les noves construccions). L'ama de la casa, la senyora Cecilia Meyer de Carvallo li inculcarà l'amor per les lletres gràcies a qui li dóna accés a la seva important biblioteca.
Vam arribar a Amposta ja de matinet. El pis era petit, amb les portes ja podrides sense vidres; en algunes habitacions hi faltaven les portes. Recordo molt bé la meva mare aquell dia. Jo devia tenir set anys, si els tenia, però em fixava en tot; tot ho veia, tot m'impressionava, tot em feia patir. Ella estava dempeus vora la finestra. Davant la finestra, al límit del roquissar, en l’àmplia depressió de les riberes es veia l’Ebre i els paisatges de la ribera oposada. La mare tenia la meva germaneta al costat, estreta contra la seva faldilla; adreçava la mirada a l’exterior, cap a la banda del riu, però sense veure-hi, i no podia contenir les llàgrimes. Tots ens sentíem tristos, afligits, jo sentia una angoixa terrible, que en feia un nus a la gola, i uns desigs incontenibles de plorar amb la mare per la nostàlgia de Sant Carles, i també jo em premia contra ells. Se'ns va prometre un pis còmode, a una casa en construcció, molt a prop de la dels amos. La primera residència seria provisional i no gaire llarga.
JUAN ARBÓ, Sebastià (2015). "Els homes de la terra i el mar". Barcelona: Raval Edicions SLU, Proa, p. 188.
La casa dels amos era un xic més avall de la nostra, com a cosa de sis o set carrers; tenia molt poc a veure amb la que nosaltres habitàvem. Estava als afores, gairebé al mig dels garrofers.
Els amos havien adquirit allí terrenys vastos i hi havien aixecat construccions en tot el seu espai. Va ser un negoci més, i no pas petit. Els terrenys, que van ser comprats per molt poc, al cap d’alguns anys havien triplicat i fins i tot quadruplicat el seu valor.
Entre les construccions destacava la casa. La constituïa un edifici vast, de dos pisos de forma rectangular. L'aspecte exterior era molt simple, sense que res cridés l'atenció, llevat de l'encertada distribució de finestres i balcons, i l'ampla terrassa encarada a la serra.
Al costat de la casa s'havia construït una pista àmplia, allisada amb pòrtland, tancada amb filferros espinosos, destinada a sequers d’arròs; vora aquesta pista, a la part alta, hi havia els magatzems, de manera que l’arròs passava dels sequers al magatzem transportat en simples carretons.
Era gairebé un nou poble aixecat al costat de l’antic, ja al garroferar; jo l’havia vist aixecar, amb treballadors per tot arreu, amb una agitació incessant i un soroll persistent; ho havia vist en els dies passats, quan, vivint a Sant Carles, anava a Amposta amb el pare; amb la casa al centre, des d’on es dominava tot, tot es vigilava.
Ara estava acabat.
La casa tenia finestres i balcons per totes bandes, llevat de la part que donava al camp, de cara al Montsià, en la qual, recolzada en pilastres gruixudes, s'havia obert una terrassa que ocupava tota la façana. Aquesta terrassa estava voltada de testos, en els quals creixien geranis, rosers, gavarreres, clavellines i plantes enfiladisses; hi havia cossiets sobre la balustrada on creixien plantes rares. Era un petit jardí suspès, i a la primavera la terrassa es mostrava coberta de flors, tota voltada d’aromes.
JUAN ARBÓ, Sebastià (2015). "Els homes de la terra i el mar". Barcelona: Raval Edicions SLU, Proa, p. 334-335.
Autors: Sebastià JUAN ARBÓ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Casa Carvallo, on va residir Sebastià Juan Arbó a Amposta (Montsià) 1982. Autor: Artur López. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació