Muralles d'Amposta

Municipi: Amposta
Comarca: Montsià
Tipus de patrimoni: Muralles
Categoria: bcin
El Castell d'Amposta apareix per primer lloc en la documentació entre els anys 1097 i 1098, quan Ramon Berenguer III de Barcelona va fer una donació al comte Artal de Pallars. Es desconeix exactament el moment de la seva construcció, però ja al s. XII el castell va ser cedit a l'Orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, raó pel qual podem interpretar que va ser erigit entre els segles XI i XII. Després de diversos aprofitaments a l'època industrial, l'espai va ser adquirit per l'Ajuntament, que el va convertir en centre cultural de la ciutat. Actualment, del castell en resten pocs elements, entre ells la base de la torre de Sant Joan, el fossar i les voltes d'argamassa i tres arcs, un apuntat i dos de mig punt. Les muralles del Castell d'Amposta es troben properess al recinte i estan situades vora el riu.
Amposta, en aquell temps, estava encara sembrada de records de les lluites que havien ensangonat el país, records de les guerres carlines; Amposta havia estat una ciutat emmurallada i havia tingut guarnició; als seus voltants, i a dins mateix s’hi havien produït freqüents combats; per totes bandes s’hi veien ruïnes, edificis destrossats. Al pont del Grau existien encara fragments de les velles muralles en ruïnes i seguia dreta encara la vella torrassa amb espitlleres, mig destrossada per les bales, que assenyalava l'entrada al poble per aquella banda. Onsevulga que es girés la mirada es descobrien senyals de la passada contesa.
JUAN ARBÓ, Sebastià (2015). "Els homes de la terra i el mar". Barcelona: Raval Edicions SLU, Proa, p. 180.
Autors: Sebastià JUAN ARBÓ
Àmbits: Àmbit 5: Les ruïnes com a símbol de la terra
Imatge de la muralla carlina d'Amposta (el Montsià). Autor: Desconegut. Museu de les Terres de l'Ebre
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació