Balneari i monestir de Cardó

Municipi: Benifallet
Comarca: Baix Ebre
Tipus de patrimoni: Balneari i Monestir
Conjunt edificat situat a l'escarpat barranc de Sallent. Les terres on es troba van passar a mans religioses quan Ramon Berenguer IV conquerí Tortosa l'any 1148 i entregà Benifallet i els seus voltants a la família Pinyol, que van ser els senyors durant tres segles fins que van passar a ser possessió dels monjos de Benifassà (Carmelites). Aquests monjos, establien un tipus d'indret anomenat "desert", és a dir, un lloc on no tenir contacte amb ningú i portar una vida ascètica. Van escollir aquest indret per estar situat en una zona apartada i amb aigua abundant. L'any 1605 es va construir el Convent de Sant Hilari de Cardó i la seva activitat religiosa es mantenir fins mitjans el 1835. Poc després, durant el 1866, es va ampliar i es van construir nous edificis adjacents, ja dedicats als banyistes. Aquest nou funcionament com a balneari es mantindrà fins la Guerra Civil, període en que es convertí en hospital republicà.
Ahir em vingué a veure Salvador Desumvila, cosí meu, forner com el seu pare, amb fleca a Rasquera, poblet de la Ribera d’Ebre, per bé que entre muntanyes i a uns quatre quilòmetres del riu. Cal passar-hi per anar al balneari de Cardó, un temps famós i ara en decadència. Fins a la guerra civil hi anava gent d’upa. Tenia una vintena de fonts amb aigües bones per a diversos mals. El bisbe de Tortosa hi pujava cada any. El convent —carmelità— transformat en hotel de categoria, datava del segle XVII. Els frares sabien triar els llocs.
—Però ara la gent, sobretot el jovent que va curt de cuixa, s’estima més les platges —diu Salvador. I afegeix:— De Rasquera la jovenalla també en fuig. Al pas que anem, aviat només quedarem els vells…
«24 de gener, dijous [1968]» dins BLADÉ, Artur. Viure a Tarragona. Fulls d’un dietari, 1966-1969. Tarragona: Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV, 1984.
Vaig començar a fer memòria i vaig recordar —o deduir— el fet que m'havia dut a l'hospital. El jove metge em va ajudar considerablement. Em va dir que el xofer havia mort i que la noia que ens acompanyava, la jove Rosa Suau, havia resultat ferida d'una certa consideració, que ja es recuperava, i que hom la donava per salvada.
— On és ella?
—Aquí mateix, a la secció femenina de l'hospital. Dit així, sembla que sigui alguna cosa, però, de debò, és una única i esquifida cambra!
—Quin és aquest hospital?
—El de Cardó. Havia estat un balneari, però es va tornar hospital de guerra. N'hi ha passat, de gent que venia de l'Ebre!
Avel·lí ARTÍS-GENER (1912-2000) «L'accident (represa)» (fragment) (1990)
Benifallet, però, té una singularitat extraordinària i d'una gran bellesa: l'antic desert i eremitori de Cardó, format per un conjunt de capelles, i el vell balneari.
Cardó aplega un exuberant bosc de pins i una munió d’esvelts xiprers, que són com l'espectre d'una flama morta; la flama feta vegetal, com una llança d'esperança, vestigi d'aquells ciris que els antics eremites mantenien encesos, fets pregària vertical i arborada. Xiprers que també poden semblar banderes plegades, estendards d’un exèrcit que ha tocat retirada, no pas vençut, sinó desplaçat al regne de la pau.
Benifallet conjuga harmoniosament la muntanya, el pla, la conca del riu, les entranyes de la terra, amb les seves coves majestuoses, la de les Meravelles, la de Marigot... Amb les seves arrels àrabs, però també profundament cristiana, com ho demostra el seu ermitatge [...]
PUJALS, Joan Maria (1991). "De bat a bat. Paisatges de Tarragona". Barcelona: Columna Edicions, p. 76.
Autors: Avel·lí ARTÍS-GENER Tísner , Artur BLADÉ i DESUMVILA, Joan Maria PUJALS
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Vista del jardí del Balneari de Cardó, Benifallet( Baix Ebre) 1985. Autor: Marta Povo. Fons: Calaix, Generalitat de Catalunya.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació