Convent de Santa Anna

Municipi: Alcover
Comarca: Alt Camp
Tipus de patrimoni: Convent
Categoria: bcin
El Convent de Santa Anna és un conjunt protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional situat al municipi d'Alcover, situat a la comarca de l'Alt Camp. Va ser construït cap a l'any 1582 on estava situada la Capella de Santa Anna i consta d'una església de planta rectangular amb vuit capelles i un claustre de planta quadrada amb dos pisos de galeries amb arcs de mig punt.
Camps a través, amagant-se de tothom, el Biel arribà al convent; millor dit, al vell casalot que conserva aquest nom, desferra de l’antic monestir malmès per la crema de l’any 35. Al peu de la muntanya, a un tret de fona del poble, veu convertides en caus de llibertinatge les pacífiques celdes dels franciscans. El Biel es volia convèncer de que era cert lo que li acabaven de dir; volia assegurar-se de la ignomínia i de l’abandó en què havia mort sa mare. I arreplegant-se en si mateix, curant de no ésser vist ni sentit, pujà els corcats graons de l’ampla escala i s’esmunyí pels corredors enllefissats de parets i sostres. Encara les campanes de la iglésia tocaven a morts, i el vent, a regolfades, portava fins allí dins el tètric ressò.
Al passar davant d’un recambró brut i fosc li arribaren uns roncs que barrejant-se amb els xiscles del vent engolit per la finestra esbatonada, el feren estremir. Hi entrà amb por i angoixa; i més que amor sentí repulsió, més que pietat sentí vergonya, veient el cos de sa mare ajaçat sobre una borrassa esqueixada, i a un recó, fent-li costat sobre un munt de palla greixosa, una altra escòria humana bregant per deixondir-se de la borratxera. Per la finestra sense batans, oberta com un forat en lo més alt del mur, tocant els cabirons, un raig de sol ponent entrava rialler com un sarcasme, auriolant amb tintes rogenques les lletgeses del rostre demacrat de cadavre, i les faccions embotades de l’ubriac. […]
Però l’horrenda visió del casalot semblava perseguir-lo, i, tot fugint camps a través, s’hi girà astorat, com si el forcés una atracció malèfica: i al fons de la gran portalada cregués veure’hi la gola de l’infern, flamejanta i plena de diables que hi ballaven. Era que, per un gros esvoranc de la teulada, les rojors de càdmium del sol ponent il·luminaven els fons del vestíbul, deixant el llindar fosc.
DOMÈNECH DE CAÑELLAS, Maria. «L'enterrament de la Xòmpia». Butlletí del Centre d'Estudis Alcoverencs núm. 19, juliol-setembre 1982, p. 32-33. [publicat a la revista Catalana].
Autors: Maria DOMÈNECH DE CAÑELLAS
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Imatge del Convent de Santa Anna, Alcover (Alt Camp) 1915. Autor: Josep Salvany i Blanch, Josep. Biblioteca de Catalunya.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació