Ermita de les Virtuts

Municipi: Alcover
Comarca: Alt Camp
Tipus de patrimoni: Ermita
Categoria: bcil
Es tracta d'un santuari situat sobre una llenca de roca damunt la vall del riu Glorieta, al terme municipal d'Alcover (Alt Camp). L'Ermita de les Virtuts és, actualment, un edifici en ruïnes, però va ser un conjunt que incloïa un temple de planta rectangular amb arcs de tipus gòtic català. La seva fundació es remunta més de cinc segles enrere.
El camí continua planejant ran de l’aigua. A una banda els pins i les alzines s’enfilen vessant amunt. És lloc de bolets: mocoses, fredolics i rovellons. A l’altra banda sona la cançó que l’aigua arrenca de les pedres blanques. Ara, entre clarianes de bosc el vianant descobreix, a l’alta carena, una ermita esbaldregada: les Virtuts, antic cenobi, curull d’història i d’esbarzers.
El camí carreter de l’excursionista ve a morir, per fi, vora l’aigua, en un lloc amb senyals clars d’antiga pedrera. Fins aquí arribaven els camions a carregar els carreus. El vianant travessa de nou el corrent i s’enfila per un camí de ferradura, deixant un xic enlairat a la dreta el pintoresc i abandonat mas de Xarrumba. Troba aviat un vell molí, destaulat com les Virtuts. Al costat, una bassa de fang i d’herbots; potser va ser un molí d’oli. Tal volta s’hi ha escrit, en aquest bastiment, pàgines dramàtiques, amoroses o picaresques. Els segles passats són plens d’històries no escrites. Constitueixen una mena de prehistòria. Un s’imagina darrera d’una d’aquelles finestres avui esbalandrades, la filla del moliner esperant i somiant. Totes les filles dels moliners han deixat històries romàntiques, que hom diria que titil·len encara en els interiors ruïnosos del molí.
CASAS FERRER, Antoni M. (1981). De l'Alt Camp al Priorat. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 63.
Autors: Antoni M. CASAS i FERRER
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Imatge de les restes de l’Ermita de les Virtuts. Alcover ( Alt Camp) 1983. Autor: MJMC. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. (http://invarquit.cultura.gencat.cat/).
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació