Torre de la Carrova

Municipi: Amposta
Comarca: Montsià
Tipus de patrimoni: Torre de defensa
Categoria: bcin
La construcció a la que fa referència Sebastià Juan i Arbó (1902-1984) a la seva novel·la "Camins de Nit" no és una altra que l'anomenada Torre de la Carrova. La torre és una fortificació medieval que fou construïda en un petit turó prop de la ciutat d’Amposta, a la vora del riu Ebre. La construcció, de caire defensiu, està situada en un punt estratègic que permetia als seus ocupants la possibilitat de controlar el trànsit fluvial al curs inferior del riu. Després que la propietat fos comprada per diferents propietaris, va ser finalment adquirida i restaurada per l’Ajuntament d’Amposta l'any 1991.
A l'estiu l'Ebre baixa minve; deixa amples faixes de sorra a ambdós costats, i les aigües, a l'ombra dels canyars i els salzes, llisquen assossegades, d'un color verd i transparent.
Cap a la banda de la Carrova, darrera dels canyars i els salzes, s'estenen les terres de conreu, limitades al fons pel canal, amb les seves rengleres de plàtans; darrera del canal continuen les terres, fins al fons de roquers elevats, on comencen els camps d'oliveres i garrofers.
En un temps llunyà, sobre la punta avançada del roquer, fou aixecada la torre de la Carrova; era una alta mola, d'estil àrab, que amb una altra d'igual, construïda a l'altra banda del riu, també a l'altura, servia de talaia per a vigilar les entrades de l'Ebre i defensava Tortosa contra les incursions de la pirateria.
Avui la torre s'aixeca solitària i quasi en ruïnes. Una família de pagesos n'habiten la planta. Durant el dia baixen a l'horta i en fer-se de nit es recullen a la torre. Amb la primavera, les orenetes pengen els nius entre els merlets, i tota la torre se sent envoltada de xiscladissa. Més avall al peu de les roques, brolla una font. L'aigua, entre dues fileres de xops tendres, empresonada entre jonqueres i lliris, corre límpida devers el prat. Molt a prop hi ha el pont sobre el canal, que és vell i empinat i amenaça ruïna. La carretera passa per aquest pont a l'altra banda i segueix vora el canal fins a Tortosa. Passat el canal, a la vora del pont, queda una masia, com aixafada contra la terra, voltada de canyars, de tamarius i arbres fruiters. Més endintre es veu la línia de canyars i àlbers gegants, que amaguen el riu, que s'esllavissa invisible pel mig de la vall.
JUAN I ARBÓ, Sebastià (1987). "Camins de nit". Barcelona: Edicions 62, p. 55-56.
Autors: Sebastià JUAN ARBÓ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Imatge antiga de la Torre de la Carrova, Amposta (Montsià) 1983. Autor: Albert Aymà. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació