Castell d'Ulldecona

Municipi: Ulldecona
Comarca: Montsià
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
El castell medieval d’Ulldecona està situat dalt d’un turó anomenat “puig del Castell”, elevació que forma part de la serra Grossa. Antigament, en època iber, és possible que, degut a la seva localització, es tractés d'un punt de control important sobre les rutes comercials que travessaven el territori. Com a curiositat, aquesta fortalesa romànica es troba just a l’actual límit politico-administratiu entre el País Valencià i Catalunya, a la part esquerra del riu Sénia.
Al cim s'havia construït un turonet cilíndric, de pedra de marge, reblat a l'interior, reforçat amb un anell circular a la base, que donava la impressió d'una torreta massissa d'una alçada de dos homes. Marcava el punt més elevat del Montsià, el qual s'havia designat amb el nom de Mola Cima.
Ara eren al cim del Montsià, ara hi eren com si fos per primera vegada, i ara veien tot allò que des d'allí es podia veure i que suara no havien vist. Esplèndid panorama! [...]
La perspectiva havia canviat totalment. Les Salines, que des de la carretera es veuen allunyades de la costa, en semblaven ara tot pròximes, l'extensió de la mar que es descobria a l'enllà era immensa i sense proporció a la del Port dels Alfacs. Les Cases d'Alcanar apareixien com una masia gran; Peníscola, allà al lluny, era com una roca isolada que trencava la planitud de la riba. A l'esquerra de les Salines es veia la Ribera, que es presentava com una gran era travessada pel curs blanquinós de l'Ebre, i la robusta i altiva farola de Buda semblava una canya plantada a la seva extremitat. Més enllà la vista es perdia en una boireta intransparent formada per les condensacions de la ja pròxima Tarragona. De l'altre costat Ulldecona es trobava als peus, així com Santa Bàrbara, i més a la dreta l'extensa Tortosa. A l'esquerra d'Ulldecona la plana s'estenia fins al mont Yerta de la província de Castelló; i dret cap amunt la vista sols era limitada pels Ports muntanyosos de l'interior. El Montsià dominava, de la seva estatura de gegant, terres i ciutats.
El senyor Riera, pare, atragué l'atenció dels altres sobre el castell d'Ulldecona:
—Guaiteu, és d'allí que van baixar els vint-i-un fundadors d'Alcanar, dotats de la Carta-Pobla, per a donar-hi jurisdicció cristiana.
FABREGAT I CHIMENO, Trinitari. “Jardins ignorats”. Alcanar: Ajuntament d'Alcanar, Regidoria de Cultura, 2a ed. 1998, 3a ed. 2004 (Vic: Emboscall). Ed. Facsím., Barcelona: Rafael Dalmau, 1965.
Autors: Trinitari FABREGAT
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge, Àmbit 2: El pes de la història
Vista general de les restes del castell i de l’església, Ulldecona (Montsià) 1982. Autor: Jordi Gumí. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació