Castell de Savallà del Comtat

Municipi: Savallà del Comtat
Comarca: Conca de Barbera
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
Situat estratègicament en un tossal que domina la vall del riu Corb, el castell de Savallà del Comtat ja apareix documentat a mitjans del segle XI. A partir del segle XVI, el senyoriu del castell passà a mans de Bernat de Boixadors, nomenat comte de Savallà l’any 1599 per Felip II com a recompensa pels serveis prestats durant la batalla de Lepant. Al segle XIX, quan el castell s’incendia durant les guerres carlines, el senyoriu passa al comte de Peralada. Les ruïnes actuals del castell pertanyen a l’època renaixentista, construïdes a sobre del castell medieval desaparegut.
Darrere mateix del castell, cap a la dreta, hi ha un pal complicadíssim amb una antena de telecomunicació: som a 800 metres d’altura, a Savallar del Comtat. La gran fàbrica gòtica del castell, enrunada, absolutament inservible. Hi ha molts rastres del gòtic renaixentista en algun dels angles de l’enorme construcció. Des d’aquí dalt hom pot contemplar un panorama excepcional, un dels més típics de la Segarra, amb els serrats arrodonits, les pinedes sobre unes terres calcàries llescades, els camins sinuosos i les terres bladeres de bon cos. Però és un poble que ha quedat reduït a 80 habitants. Els joves en fugen, enduts més per l’avorriment que per la misèria. Aquest és un indret de la Segarra meridional, ja prop de l’Anoia, sota la serra de la Brufaganya, i Montblanc, Reus i Igualada atreuen la gent.
VALLVERDÚ, Josep [fotografies Ton SIRERA] (1968). "Catalunya Visió. La Segarra / el Segrià / la Noguera / la Llitera / el Baix Cinca". Barcelona: Editorial Tàber.
Autors: Josep VALLVERDÚ
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Castell de Savallà del Comtat (la Conca de Barberà). 2013. Autora: Àngela Llop. Font: Flickr. CC BY SA.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació