Sant Pere del Burgal

Municipi: La Guingueta d'Àneu
Comarca: Pallars Sobirà
Tipus de patrimoni: Monestir
Categoria: bcin
El Monestir de Sant Pere del Burgal es troba dins el terme municipal de la Guingueta d’Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. La primera referència que tenim de la existència d’aquest monestir benedictí data del segle IX, però el mural a l’absis que el fa famós va ser pintat pel Mestre de Pedret i data de entre els segles XI i XII. La pintura, que representa el pantocràtor, amb l’àngel Gabriel i Miquel envoltats de sants, fou traslladada al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Actualment, el monestir, i tot i trobar-se en ruïnes, és considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional.
Llavors va moure el cap, com si es despertés d'un son profund, es va alçar i anà fins a la cel·la a recollir la Capsa Sacra i la clau amb què durant trenta anys havia tancat la porta del monestir després de vespres. Trenta anys fent de germà porter al Burgal. Va fer un recorregut per totes les cel·les buides, pel refetor i per la cuina. Entrà també a l'església i a la minúscula sala capitular. I va sentir-se l'únic culpable de l'extinció del monestir de Sant Pere del Burgal. Amb la mà lliure es colpejà el pit i va dir confiteor, Dominus. Confíteor: mea culpa. El primer Nadal sense Missa in Nocte i sense la pregaria de matines.
Cabré i Fabré, Jaume. Jo confesso
Autors: Jaume CABRÉ
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Vista de les restes del monestir, La Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà) 19??. Autor: Servei de Catalogació i Conservació de Monuments. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Sant Pere del Burgal. 1997. Autor: Josep Santesmases i Ollé.
Sant Pere del Burgal. 1997. Autor: Josep Santesmases i Ollé.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació