El Canal de la Infanta

Municipi: L'Hospitalet de Llobregat
Comarca: Barcelonès
Tipus de patrimoni: Canal d'aigua
El pedagog, poeta i lingüista Marcel Fité (Coll de Nargó, 1949) ens descriu les conseqüències que va comportar per a l’agricultura de l’Hospitalet de Llobregat la construcció del Real Canal de la Serenísima Infanta Doña Luisa Carlota de Borbón, conegut popularment com “Canal de la Infanta”. Finançat pels propis propietaris de les terres, impulsà el poblament i desenvolupament dels municipis situats a la zona del Baix Llobregat, l’Hospitalet i del sud de Barcelona (antic municipi de Santa Maria de Sants, ara barri de de Sants). El canal fou un dels precursors de les obres hidràuliques a territori tant català com espanyol; primerament, per a ús agrícola –regadiu- i, posteriorment, per a l’activitat industrial, ja que tenia la capacitat d’aprofitar els salts d’aigua.
El Real Canal de la Infanta Luisa Carlota de Borbón, finançat per propietaris agrícoles de Barcelona, va ser inaugurat l’any 1819. L’aigua del Canal, durant molts anys, va oxigenar la cada vegada més esponerosa agricultura de la vila, la qual convivia refiadament amb la cada vegada menys incipient indústria que, fatalment, acabaria empassant-se tota la terra i, amb ella, segles i segles d’història i cultura. A més de convertir en regadiu la Marina, aquella aigua aviat va ser aprofitada per a altres usos, com ara els de fer anar molins fariners o blanqueries. En Joan em recorda quan, “ a, més de regar, amb l’aigua es refrigeraven les serres de la fàbrica de marbre Rodón, on es serraven blocs de marbre; s’utilitzava en moltes altres indústries i, finalment, es retornava a l’agricultura per regar els horts.”
FITÉ, M. (2014) “Un poble per descobrir entre el ciment i l’esfalt. L’Hospitalet de Llobregat. El Barcelonès” a: CORTADELLAS; PUJADÓ (Coord.). “Els pobles oblidats. Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya”. La Bisbal d’Empordà: Sidillà, p. 133.
Autors: Marcel FITÉ
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Imatge d’una part del “Real Canal de la Serenísima Infanta Doña Luisa Carlota de Borbón”, Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) 1910 -1920. Autor: Desconegut. Ajuntament de Girona, EuropeanaPhotography.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació