Els Metges (Sant Cebrià de Lladó)

Municipi: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
Comarca: Baix Empordà
Tipus de patrimoni: Poble abandonat
L’escrit de Xavier Cortadellas fa referència a l’Església de Sant Cebrià de Lledó o Església dels Metges. Forma part del terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (comarca del Baix Empordà) des de principis del segle XIX. L’església està documentada des del segle XIII, i el seu terme, contenia més de dues desenes de masies, actualment abandonades. És popularment coneguda com “els Metges” degut a la veneració als sants metges Cosme i Damià.
Abans de les pestes de l’edat mitjana, els Metges va arribar a tenir cap a dos-cents cinquanta habitants. L’any 1900, en tenia encara cent quaranta-cinc. Setanta anys més, ja no hi quedava ningú. Els primers que en van marxar van ser els de cal Regidor, un mas situat a llevant, cap al cementiri dels Jueus, que és un enterrament alt medieval. Un dia de gener del 1960, l’Àngel Duch, l’home de cal Regidor, tot i que era fill de can Tibau, va portar el matxo a abeurar. Però alguna cosa devia passar perquè l’animal va esquivar-se i l’Emília Vilà, que n’havia estat la pubilla, va veure com el matxo arrossegava el seu home perquè havia quedat enganxat per les brides. No el va deixar anar fins que va picar contra el bancal de pedra de la porta de l’estable. L’Àngel va morir d’aquell fet i l’Emília i les dues filles del matrimoni van deixar els Metges i van anar a viure a can Comes, de Matamala, cap a Cassà. Va ser el començament del final. Poc després, ja no quedava ningú a cap altra casa fins que, uns anys més tard, l’Anna Barceló i en Mon, el seu home, van anar a viure a can Cama, que antigament era conegut com ca l’Aldric de plaça i van obrir un hostal que, avui, és molt popular. De can Cama, que és a tocar l’església, en Lluís del Roquetal, que hi havia fet de mossos a estones, deia que era una casa on feia tant de vent que no s’hi havia d’escombrar mai. I en Josep Gelí, que va ser manescal i oncle rebesavi meu, deia que encenien la llar quan començava l’hivern i que no l’apagaven fins que arribava la primavera. Davant de can Cama, a la plaça, hi ha el lledoner que diuen que ha donat el final del nom del poble.
CORTADELLAS, X. (2014) “Una parròquia amb dos noms. Els Metges. Sant Cebrià de Lledó. El Baix Empordà” a: CORTADELLAS, X; PUJADÓ, J. (Coord.). “Els pobles oblidats. Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya”. La Bisbal d’Empordà: Sidillà, p. 152.
Autors: Xavier CORTADELLAS
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres, Àmbit 4: La memòria de la vida social
Església dels Sants Metges, Cruilles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà) 2014. Autor: Jordi Contijoch Boada. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació