Del Voló a la Junquera

Municipi: El Voló
Comarca: Rosselló
Tipus de patrimoni: Roure?
Categoria: bcin
Aquest fragment literari correspon a la vila del Voló, situada a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord). Es tracta d’un assentament força antic, del que es tenen notícies a la documentació des de finals del segle X. Va ser protagonista durant la Guerra dels Pirineus (1793-1795), conflicte que enfrontà francesos i espanyols amb victòria decisiva dels primers, tant que canvià les tornes de la guerra.
Aquest istiu passat, un parell de companys quedarem entesos d’anar, un dia fins à la Junquèra; qué fer? hi pendrer l’ayre d’Espanya, é hi menjar, nos pensavem. una escudella d’ollada.
Donchs, un mati, arribem al Bolo amb el trinch de las vyut del matí, y d’aqui nos posem en cami. Passes sus del bonich pont sospès, al cap d’un rato sem à las ayguas del Bolo (entrem à l’establiment, à beurer un glop à la font), y al cap d’un xich mes sem al devant del Roure dels Trabucayres, qu’es aqui hont se junten lo cami del Portus y lo de Céret.
Per tant que n’hom fassi, n’hom se sent esgarrifansa, al passar devant d’aqueix aybras, de brancatge tant estès que abrigueria una casada de gent. Los trabucayres? aqueix mot recorda las maldats d’aquella colla de lladres y de bandolers, que arrestaven las diligencias, robaven los viatgers, y hasta s’enduyen à montanya, y mataven desprès, algun fill de bona familia; derrera d’aqueix roure, diu que s’estaven à l’espèra. Per are, gracias à Deu, tot aixo no es mes que recorts de la gent vell del pays.
FALUMI. Partie Littéraire Illustrée, [Journal Illustré des Pyrénées-Orientales]. Fascicule XXVII, p. 219.
Autors: Autor desconegut
Imatge de la plaça de l’ajuntament de El Voló/ Le Boulou (Rosselló) 1990. Autor: Thierry Masdéu. Fons El Punt Avui, Ajuntament de Girona.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació