Albarca

Municipi: Cornudella de Montsant
Comarca: Priorat
Tipus de patrimoni: Poble
Albarca és un poble situat dins el terme municipal de Cornudella de Montsant, a la comarca del Priorat. Es troba en l’extrem oriental de la Serra de Montsant, a més a vuit-cents metres l’alçada. Va ser municipi independent fins a mitjans del segle XIX. Cap al segle XX, tenia una població de més d’un centenar de persones, que es dedicaven sobretot al pasturatge i l’agricultura de secà; una economia marcada pel territori. A partir de la Guerra Civil el poble patí un procés d’abandonament progressiu, fins que, a principis del nostre segle, quedaven ja poc més de tres habitants.
Albarca està situada al Montsant, allí on el llom poderós de la muntanya comença tot just a orientar-se en direcció nord-est - sud-est – oest, i n’és com una mena d’inici. La carretera de Cornudella a Ulldemolins us hi mena. La disposició del paisatge, amb els seus penya-segats i l’aspror retorta d’aquella geologia primitiva que caracteritzen el Montsant, tingut per molt de temps per un grapat de raconades esfereïdores, donen més al·licients a l’excursionisme i el turisme tafaner i agosarat que no a l’agricultura. […]
Per la resta, la mitja dotzena d’habitants del poble són avui dia una premonició del destí que semblantment hauran d’afrontar moltes d’aquestes petites poblacions desavinents i encinglerades: el despoblament, l’atuïment, l’abandó i la ruïna. No ens en lamentem ni fem sentimentalismes. No tenim cap dret a exigir que, en l’espai vital de la nostra generació, res no canviï de com està. Al cap i a la fi, el món no fa altre que canviar des que és món.
VALLVERDÚ, Josep [fotografies Ton SIRERA] (1968). "Catalunya Visió, 4. Urgell/les Garrigues/Conca de Barberà/Priorat/Alt Camp". Barcelona: Editorial Tàber.
Autors: Josep VALLVERDÚ
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Vista de la plaça del poble, Albarca (Cornudella de Montsant) 1983. Autor: Albert Aymà Aubeyzon. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació