Almudèfer

Municipi: Caseres
Comarca: Terra Alta
Tipus de patrimoni: Despoblat
Les línies de Josep M. Espinàs fan referència a l’antic nucli poblat d’Almudèfer, situat dalt d’un turó dins el terme municipal de Caseres, a la comarca de la Terra Alta. De l’antic poble només es conserven actualment algunes restes ruïnoses del seu castell –declarat Bé Cultural d’Interès Nacional- i de la seva església, que estigué dedicada a Santa Anna d’Almudèfer.
A gairebé uns tres quilometres de Caseres el camí travessa el riu i, per tant, entra a la comarca del Matarranya i oficialment es converteix en aragonès. Ves qui ho diria.
En aquest punt, però a la banda del riu que hem deixat, la catalana, hi ha un turó, o un puig bastant alt, que és l'indret on hi havia hagut Almudèfer, o Mudefer, petit i antic nucli habitat. Almudefer sembla que prové de l'arab al-muzzafar, que significa "el victoriós”: Potser un cabdill àrab ho era, de victoriós, però el pas del temps n'ha derrotat els vestigis. A Caseres m'han dit que del castell no en queda altra cosa que un munt de runes. Que ara només hi ha una capella, a Almudèfer, i que hi viu un home estrany.
—Si van pel camí d’Arenys de Lledó passaran no gaire lluny de la venta de Mudèfer, que en diem, on hi ha un individu molt especial que fa de curandero.
—Home, fins ara els peus em funcionen molt bé, però si pel camí se m'espatllen potser em podria donar un remei...
—Que vol que li digui, deu ser un mal curandero, si ell mateix esta malalt.
—Ah ...
—Ha tingut una embòlia i no sé què. Em sembla que donava les herbes als altres i ell es fotia els corders del seu ramat. ..
—I viu sol?
—No, però la dona també la té malalta, i té un fill que no rutlla gaire bé.
Pensava en aquesta informació en veure, a l'altra banda de la vall del riu Algars, a contra-sol, la vaga silueta d'una capella, que deu ser on s’està el curandero.
ESPINÀS, Josep M. (1989). "A peu per la Terra Alta". Barcelona: Edicions la Campana, p. 115.
Autors: Josep M. ESPINÀS
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Imatge del Castell d’Almudèfer i del seu entorn. Caseres (Terra Alta). Autor: Servei de Suport Tècnic i Inventari. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació