Palau Purroi

Municipi: Gandesa
Comarca: Terra Alta
Tipus de patrimoni: Palau
La Casa de la baronessa de Purroy –també coneguda com Palau Purroi o Cal Baró- és un palau barroc construït al segle XVII a Gandesa, a la comarca de la Terra Alta. L’edifici ha pertangut al llarg dels segles a diversos Ilinatges, que compartien el títol nobiliari de la baronia del Purroy. Es tracta d’una construcció sòlida en pedra de la que destaca la seva façana d'estil reaixentista. L’arquitecte o constructor del palau és desconegut.
Lo nostre exèrcit pareixia imparable. Ocupàvem pobles del Maestrat, gairebé tot l'Ebre i el Matarranya i també part de la costa. Però sempre vam fracassar en l'ocupació de Gandesa, una vila que semblava maleïda. A la Terra Alta, eren molts los pobles que van decantar-se per la causa del rei Carles V, però Gandesa, lo poble més important d'esta comarca, situada a la cruïlla de camins entre l'Aragó, Catalunya i València, d'ençà dels inicis de la guerra civil se va manifestar a favor d'Isabel II. Durant aquell any vam intentar sense èxit prendre la vila en diverses ocasions. Se va assajar l'artilleria de Cantavella, que va haver de retirar-se per defectuosa. La baronessa de Purroy, Lluïsa Dara, que es trobava dins de Gandesa, compromesa en ànima i fortuna en la defensa de la regenta Maria Cristina, va fer penjar al campanar de la ciutat una cabra muntesa i em va enviar un missatge que deia:

De Purroy la baronessa
jura a la cabra muntesa
que mai entrarà a Gandesa.

I jo li vaig contestar també per escrit:

Mes si la cabra muntesa
logra subjectar Gandesa,
¡ai! ¡ai! de la baronessa.
CARRANZA I FONT, Andreu (2005). "L'hivern del tigre". Barcelona: Planeta Editorial, p. 305.
Autors: Andreu CARRANZA
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Vista lateral de la façana de l’edifici, del Palau Purroy, Gandesa (Terra Alta) 2005. Autor: Jordi Contijoch Boada. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació