Blancafort

Municipi: Os de Balaguer
Comarca: Noguera
Tipus de patrimoni: Despoblat
Les línies de Xavier Cortadellas ens parlen del poble de Blancafort, que juntament amb Canelles, Boix, Alberola i Tragó de la Noguera formaven l’antic municipi de Tragó de la Noguera. Els pobles van ser abandonats a la dècada dels anys seixanta del segle passat degut a la construcció dels embassaments de Canelles i de Santa Anna, que van inundar l’antiga capital del municipi.
Blancafort era un sol carrer, l’església de Santa Fe quedava al peu. A l’altre costat, hi havia la casa del senyor. A dalt de tot, al capdamunt del carrer, hi havia una plaça tancada per la casa del forn. A Blancafort, quasi tothom es deia Gesé de primer o de segon cognom. Moltes noies es deien Concòrdia o Sabina.
Les aigües del pantà de Canelles ho banyen tot. Al fons, a l’esquerra, hi arriba el riu de Finestres o del Queixigar o del riu Guart, que és com es diu des de fa més de mil anys. En primer terme, també a l’esquerra, hi ha un petit istme que us roba el cor i que és on han trobat restes prehistòriques que han dut al Museu Arqueològic de Lleida. És a l’obaga de Blancafort. Si la seguíssiu fins al final, trobaríeu el punt on hi ha la presa de Canelles.[…]
El pont de Blancafort era sobre la Noguera. Una vegada, un home dels masos de Millà que estava casat a Finestres, va suïcidar-se en aquest pont. Abans de tirar-se a l’aigua, però es va treure les espardenyes, no fos cas que no poguessin servir a ningú més. “ A Tragó, en canvi, no se suïcidava ni Déu! I mira que érem pobres”, diu Josep Ambrós. […]
Però la tartera que és avui Blancafort comença només allà on hi havia hagut cases. Com que l’aigua ho cobreix sovint tot, a les terres que l’envolten no hi creix gaire res, només unes plantes resistents com heures, de tiges vermelles, que s’arrapen a terra com si fossin gats i que fan una catifa de color verd fosc, neta i de bon caminar. D’aquelles que sembla que hi siguin de sempre i que sembla també que no acabin mai. Portes d’entrada a un món que no hi és.
CORTADELLAS, Xavier: "Sota el domini de les aigües" a CORTADELLAS, Xavier; PUJADÓ, Judit (2012). "Els pobles perduts. 30 indrets oblidats de Catalunya". La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà, p. 286-287.
Autors: Xavier CORTADELLAS
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Restes de l’antic poble de Blancafort (Tragó de Noguera). Fou afectat pel pantà de Santa Anna a principis dels anys 60 del segle XX. Autor: Judit Pujadó. (Els pobles perduts, Edicions Sidillà).
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació