Castell de Cabrera

Municipi: Palma
Comarca: Mallorca
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: Altres
Categoria secundària: Bé d'Interès Cultural (BIC)
La fortificació descrita per Maria Antònia Oliver no és una altra que el Castell de Cabrera, construïda en un turó a més de setanta metres d’alçada a l’Illa de Cabrera, situada al sud de l’illa de Mallorca. Es tracta d’una gran fortificació de forma lleugerament hexagonal construïda en pedra i que data del segle XIV. Probablement fou aixecada en primer lloc com a torre de vigilància per a després ser ampliada fins a esdevenir un castell.
[...] I ¿què hi fa (què hi feia) un castell a Cabrera, aquesta illa d’història tan petita com la seva mateixa extensió? I la imaginació comença a inventar tot el que no han inventariat els llibres, totes les gestes i les aventures que no han trobat un lloc a la història. Hi ha referències del castell cap allà l’any 1410, quan encara era una fortalesa per combatre els atacs dels pirates, golafres de l’abric magnífic que era el port, des d’on podien estendre les seves correries a les illes veïnes i a les costes de la península. Més tard, els canons feien foc des de la seva talaia i dominaven tota la badia, la netejaven d’estranys i espantaven els peixos tranquils, les sargantanes, els conills, les rates i les cabres, que aleshores n’hi havia moltes i donaren el seu nom a l’illa. Ara estan silenciosos al campament militar.
Del castell, només resta el que veus a la fotografia; pedra i marès que es confon amb la roca, com una protuberància natural i excèntrica. Prop de les runes hi ha el cementiri, un cementiri amb una sola creu, la d’un pilot alemany que, durant la guerra civil, hi morí d’accident. [...]
OLIVER, Maria Antònia [fotografies Toni CATANY] (1975). "Catalunya visió 11. Les Illes. Mallorca/Menorca/Eivissa/Formetera/Cabrera". Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Autors: Maria Antònia OLIVER
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Imatge del Castell de Cabrera, Palma (Mallorca) 2006. Autor: J.Gomà. Creative Commons - Wikimedia.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació