Castell de Ciutadilla

Municipi: Ciutadilla
Comarca: Urgell
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
El Castell de Ciutadilla és una fortalesa construïda al segle XI a la part més alta del poble de Ciutadilla, a la comarca d’Urgell. En el seu origen fou un castell medieval però, posteriorment, es van anar agregant elements tant del romànic com del gòtic. Ja finalment, al segle XVI, la fortalesa militar va ser transformada en un palau renaixentista i es va construir la torre mestra.
El Castell, visible sempre des de la vall del Corb, remunta la població, i als seus peus s’estenen els primers teulats del barri vell, i l’església que, malgrat els seus afegitons, pot oferir encara tota una nau romànica, amb curiosa teulada en lloses esglaonades.
El castell, o el que en resta, permet d’apreciar etapes d’edificació marcades: a la banda nord-oest la romànica, a la nord la gòtica i més a migjorn el gran pati central d’inspiració renaixentista. Una excavació ben feta permetria de descobrir tota la infraestructura de la mola. De cada any, però, malgrat un tempteig de restauració particular cap al 1950, les pedres van caient i només les gralles de dia i els muricecs de nits habiten aquell hostatge foradat de pertot que el vent senyoreja.
VALLVERDÚ, Josep [fotografies Ton SIRERA] (1968). "Catalunya Visió, 4. Urgell/les Garrigues/Conca de Barberà/Priorat/Alt Camp". Barcelona: Editorial Tàber.
Autors: Josep VALLVERDÚ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista general del Castell de Ciutadilla (Urgell) 2005. Autor: Jordi Contijoch Boada. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació