Cavalls i pàndols

Municipi: Pinell de Brai
Comarca: Terra Alta
Tipus de patrimoni: Camp de batalla
El paisatge al que es refereix Josep M. Espinàs és al que envolta el municipi de Pinell de Brai, a la comarca de la Terra Alta. El territori fou escenari durant la Guerra Civil de la cruenta i tràgica Batalla de l’Ebre (1938). Les abruptes Serres de Pàndols i Cavalls que menciona l’autor, plenes de penya-segats, van ser no només refugi dels soldats sinó vertaders camps de batalla.
La carretera passa primer per un tros pla, on hi ha algunes indústries de maons i material refractari, que aprofiten l'argila d'aquesta mena que hi ha al Pinell. Però aviat comença el congost, i apareix un rètol: Serra de Cavalls. Els revolts es fan tancats, sovint, i les parets de les roques són verticals. El paisatge és cada vegada més pelat. Hi ha alguns camps d'avellaners, però cap arbre que faci ombra.
El camí planeja, relativament aviat. És un coll que s'allarga, el pas entre les serres de Cavalls i Pàndols és més pla que no pensava. El gran escenari de la guerra. Quan ve el descens demano al xofer que s'aturi, per favor, que volem baixar. Que continuarem a peu.
El silenci és absolut. Al fons es veu Gandesa, com la devien veure els soldats republicans després de passar l'Ebre i arribar fins aquí dalt. Quanta esperança, quanta ràbia, quanta mort hi ha hagut en aquestes muntanyes. […]
Miro la solitud d'aquestes roques pelades, escolto el silenci en aquests vessants abruptes de la serra. Milers d'homes hi van morir, en un estiu com aquest, en la batalla més decisiva i més funesta de la guerra. Penso en els joves que moren a l'estiu.
Vaig deixant enrere Cavalls i Pàndols, i quan giro el cap, de tant en tant, no sé veure la muntanya com si fos una muntanya, hi veig la petrificació d'un monument, i em sento intrús en el temps, insignificant silueta que baixa per un camí que duu al tranquil refugi de la vall.
ESPINÀS, Josep M. (1989). "A peu per la Terra Alta". Barcelona: Edicions la Campana.
Autors: Josep M. ESPINÀS
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge, Àmbit 2: El pes de la història
Fotografia aèria de la Serra de Cavalls i Pàndols, Pinell de Brai (Terra Alta) 1938. Autor: 1ª Brigada del aire. Institut Cartogràfic de Catalunya.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació