Cementiri de Cava

Municipi: Cava
Comarca: Alt Urgell
Tipus de patrimoni: Cementiri
Categoria: bcin
Les línies de Josep Vallverdú fan referència al paisatge que s’observa des del cementiri del municipi de Cava, situat a la comarca de l’Alt Urgell. El poble està situat a les afores d’Ansovell, entre el Torrent de Sant Climent i el riu del Cadí, i formà part del territori històric de l’Urgellet.
On la mort no fa por. No podeu negar-ho, si és que no sou tan supersticiosos que ja se us hagi regirat el budellam: aquests cementiris humils de muntanya són indrets molt més acollidors que les construccions quadriculades, fredes, administratives, d’empleats amb gorra de plat i mà parada per recollir la propina, de les grans ciutats. Acollidors fins i tot en aquest cas de desolació que és el de Cava. Al fons, els alts de Bescaran no es resignen a perdre les neus, ja ben entrada la primavera. El terra del cementiri no és horitzontal o aterrassat, sinó pendent, tal com raja de la muntanya. Són tan pocs els habitants, que no cal patir per l’espai. Creus de ferro, com a tota la muntanya, i l’herba altíssima, entremig. Herba despentinada pel vent. Un arbre tallat per la destral, ha romàs tal com va caure.
El cementiri és continuació de l’església, derruïda (segle XI). ¿Cal que us diguem que era romànica? Encara n’és visible l’àbside, l’entrada —lateral— i part del campanar de cadireta. Els esbarzers ho envaeixen tot. Arribarà un dia que fins i tot les pedres s’aniran aclofant en la terra i tot serà un tossalot indiscernible. Entretant, el cementiri, mentre durin els habitants del poble, serà emprat per anar-los-hi enterrant. [...]
VALLVERDÚ, Josep [fotografies Ton SIRERA] (1968). "Catalunya Visió 3. L’Alt Urgell/Andorra/la Catalunya francesa/la Cerdanya". Barcelona: Editorial Tàber.
Autors: Josep VALLVERDÚ
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Imatge de Església vella de Sant Martí d’Ansovell i el cementiri. Cava (Alt Urgell). Autor: Jordi Contijoch Boada. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura (http://invarquit.cultura.gencat.cat).
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació