Milmanda

Municipi: Vimbodí i Poblet
Comarca: Conca de Barbera
Tipus de patrimoni: Castell palaus
Categoria: bcin
Artur Osona i Formentí (1840-1901) fou un excursionista i escriptor nascut a Barcelona. Va ser col·laborador al Butlletí de l’Associació d’Excursions Catalanes, al Diario de Cataluña i a La Renaixença. Entre les seves publicacions, trobem un nombrós conjunt de guies itineràries dedicades als excursionistes. En aquestes línies, l’autor ens fa una descripció de l’abandó que sofrí el Castell de Milmanda després de les desamortitzacions produïdes al segle XIX. La fortalesa es troba a poca distància de Poblet, prop del Francolí, dins el terme municipal de Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà. El castell gòtic, present a la documentació des del segle XII, és considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional. El conjunt restà abandonat fins que una empresa dedicada a l’elaboració de vins la va comprar i restaurar.
De Poblet al Castell de Milmanda s’hi va en cosa de mitja hora, del qual sols se conserva en peu una alta torre quadrada i un tros de muralla; hi ha una porta ogival que comunica amb lo pati i amb lo destartalat casal antic, en lo que criden l’atenció alguns vells escuts esculpits en los murs i un gran finestral o miranda, formada per elegant columnata toscana.
OSONA, Artur (1900). “Guia-itineraria dels llochs més pintoreschs de las serres situadas al noroest, nort y norest del Camp de Tarragona”. Barcelona: Estampa de F. Altés y Alabart, p. 81.
Autors: Artur OSONA i FORMENTÍ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista panoràmica del Castell de Milmanda i el seu entorn. Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) 1895. Autor: Francesc Brunet i Recasens. Generalitat de Catalunya, Arxiu Nacional de Catalunya.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació