Apotecaria dels moros

Municipi: Soses
Comarca: Segrià
Tipus de patrimoni: Jaciment arqueològic
Aquestes línies pertanyen a una ressenya de Benigne Arderiu, soci del Centre Excursionista de Lleida, publicada en el butlletí nº1-3, l’any 1910. En ella, l’autor descriu la ruta que van seguir tant ell com altres excursionistes lleidatans pels municipis de Soses, Gebut i Aitona. En aquest fragment, s’expliquen les hipòtesis dels excursionistes sobre l’Apotecaria dels moros i es descriu la pujada fins a les restes de l’antic Castell de Gebut. L’anomenada Apotecaria –o Farmàcia- dels Moros està situada en un turó prop de la carretera que es dirigeix cap al municipi de Seròs, a la comarca del Segrià. Es creu que el nom prové dels forats presents a les roques dels que parla l’autor, pels quals s’ha relacionat la construcció amb l’època musulmana. Només es conserva una paret de gairebé vint metres de llarg que es creu que pot pertànyer a alguna de les antigues cases del poble de Gebut.
Primer criden ma atenció uns rengles de forats no tos iguals que’s troben treballats á la serra desde temps inmemorial; n’hi ha á diferents altures y se’n troba hasta ben enllà del single. Se diu que son fets pe’ls moros, lo que mos fa traslladar á n’aquella civilització tant admirada per nosaltres, pe’ls molts adelantos de nostra terra que á ells s’atribueixen, no sens fonaments. Tot es fer calendaris sobre l’origen y l’us d’aquells forats; uns creuen que foren fets per assentarhi les vigues de rudimentària edificació; quin pensa que hi hagué una fàbrica y á’n els forats s’hi posaben los ingredients que calien; però la tradició de la gent del país sosté que s’hi ha trobat pots de vidres y vidres ab substancies adherides, creyent que fou l’Apotecaria y per aquest motiu l’anomenen aixís. Prou procurarem fer memòria per recordar quelcom semblant en la vida d’aquell poble, que’ns donés la solució; però no’n treguren l’aigua clara.
ARDERIU, Benigne (1910). “Excursió á Soses, Gebut y Aytona”. Lleida: Butlletí del Centre Excursionista de Lleyda, núm. 1-3, p. 21.
Autors: Benigne ARDERIU
Àmbits: Àmbit 5: Les ruïnes com a símbol de la terra
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació