Nucli antic de Tortosa

Municipi: Tortosa
Comarca: Baix Ebre
Tipus de patrimoni: Nucli antic
Josep Santesmases i Ollé és un escriptor en llengua catalana nascut a Vila-rodona l’any 1951. Ha publicat diversos llibres d’història local i desenes d’articles tant d’història com d’assaig. També ha col·laborat en publicacions com el setmanari El Pati de Valls o el Punt Avui. Actualment, és el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de Plecs d’Història Local. La seva obra “Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges” publicada l’any 2014 conté més de cent articles descriptius, històrics i reflexius sobre terres, llocs i paisatges del nostre país. Al fragment seleccionat, l’autor ens parla del nucli antic de la ciutat de Tortosa (Baix Ebre) i de l’èxode progressiu dels seus habitants.
Bona part del nucli antic de Tortosa es deu haver nodrit de població emigrant, mentre la part més benestant dels seus antics habitants optaren per marxar cap a les parts noves de la ciutat i deixar els antics habitatges a mercè del pas del temps, que no perdona res, deixar el nom de les cases a mercè de l’oblit. Res que no sigui nou en aquest temps que hem passat, en moltes altres poblacions. El mal de tot plegat és sempre haver deixat la casa, el carrer i el barri com qui deixa la terra erma. L’entusiasme pel creixement, com a signe de progrés i prosperitat, ha portat la degradació al cor antic de moltes ciutats i pobles. No haver pensat ningú que una ciutat no es pot permetre el luxe de veure morir els espais històrics, abandonant-los com a barri per als pobres i desvalguts. De fa un temps per als que vénen d’altres terres amb una mà al davant i una al darrera i moltes ganes de fugir de la misèria. La degradació d’un barri es produeix lentament, tanquen portes d’establiments, en marxen els veïns d’economia més afortunada i a poc a poc les coses canvien tant que res sembla el que era, que ja no hi ha possibilitat de retorn a la dignitat si no s’hi aposta decididament. Després del llarg procés de rehabilitació res ja mai serà el que era, s’hauran perdut els noms de les cases, les coneixences antigues, però almenys no farà por, ni recança, ni mal de cor en veure-ho. I la vida s’hi tornarà a emplaçar amb la mirada alegre.
SANTESMASES I OLLÉ, Josep (2014). "Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges". Tarragona: Arola Editors, p. 171.
Autors: Josep SANTESMASES i OLLÉ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Vista del nucli Antic de Tortosa (Baix Ebre) 1992. Autor: Pere Lluís Artigues Consesa – Antoni Forcadell Vericat – J. Martínez. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació