Pont del Ferrocarril

Municipi: Tortosa
Comarca: Baix Ebre
Tipus de patrimoni: Pont
Categoria: bcil
Gerard Vergés i Príncep (1931-2014) fou un doctor en farmàcia i autor de llibres de poemes i assaig nascut a Tortosa (Baix Ebre). Dins el conjunt de les seves publicacions, l’escriptor destacà pels seus articles; una prova és el llibre “Alfabet per a adults”, obra publicada l’any 2009, que recull una selecció d’aquells publicats al diari Avui entre 1987 i 2005. En aquesta col·laboració, cada article començava amb una lletra de l’abecedari. En aquestes línies, l’autor menciona l’antic pont del ferrocarril sobre el riu Ebre. Va ser construït a mitjans del segle XIX i fou el primer pont resistent que permeté el pas a l’alçada de la ciutat de Tortosa. Actualment, i des de l’any 1996, es troba en desús i s’utilitza com a pas de vianants.
Molta gent, molta pobra gent del Montsià i del Baix Ebre es guanyava la vida portant sacs d’arròs a Barcelona. Sota els seients, als WC, enfilats –els més temeraris- al sostre dels vagons. Quan arribaven al pont sobre l’Ebre –pont que era com un meccano, com un tub estret de bigues de ferro- molts d’ells, si no s’ajupien a temps, morien decapitats. No li donem, però, cap culpa. Ell era un home jovial, presumit, pinxo i que cantava fragments d’òpera amb molt bona veu, però que –pel que fa al seu treball- seguia al peu de la lletra les ordres dels enginyers. Els quals tampoc no pensaven que un dia la gent pogués anar carregada d’arròs al sostre dels vagons.
VERGÉS I PRÍNCEP, Gerard (2009). "Alfabet per a adults". València: Guada Impressors, p. 59.
Autors: Gerard VERGÉS
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Imatge del Pont del Ferrocarril sobre l’Ebre, Tortosa (Baix Ebre) 2010. Autor: Jordi Contijoch Boada. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació