Església de Montmany

Municipi: Figaró-Montmany
Comarca: Vallès Oriental
Tipus de patrimoni: Església
Categoria: Altres
Categoria secundària: Bé Inventariat
Sant Pau de Montmany és una església gòtica situada dins el terme municipal de Figaró-Montmany, a la comarca del Vallès Oriental. Està documentada des del segle XII, quan només era una petita parròquia. Cap a inicis del segle XVII fou reformada i ampliada, substituint l’antic temple romànic. L’església va quedar abandonada durant la primera dècada del segle XX i, actualment, es troba en ruïnes. Tant el temple com el municipi on es troba són l’escenari de part de la novel·la “Els sots feréstecs”, escrita per Raimon Casellas i Dou (1855-1910). En ella, el protagonista mossèn Llàtzer arriba a Sant Pau amb la voluntat d’intentar canviar el comportament i l’actitud dels camperols que hi viuen als voltants. L’obra de Casellas, publicada l’any 1901, està considerada la primera novel·la modernista.
Aquell herbei tan espès i tan tossut, que privava de dar un pas entre l'església i la rectoria, ja jeia a feixos estimbats al fons de les torrenteres, deixant lliure el trànsit dels caminals. Aquells carreus caiguts de les parets, que a tot arreu entrebancaven i feien nosa, ja tornaven a hissar-se a dalt dels murs, sostenint l'empenta de les voltes. Aquella pobra església, que se n'anava a trossos per moments, amb les lloses enfonsades, les parets plenes d'esberles i la coberta tot un esvoranc, s'alçava altre cop amassissada i ferma, resolta a esperar a peu dret l'envestida dels sigles que vinguessin. Fins la rectoria, la rectoria, tan corcada, tornava a aixecar el cap tota alegroia; perquè, aixís que les obres de l'església varen estar llestes del tot, se va apariar un xic la casa de la manera que es va poguer. Com l'edifici era prou gran per a la poca gent que l'habitava, va acabar d'enderrocar-se el cantó més enrunat, i amb les desferres sobreres se va adobar la bandada del porxo, que encara s'aguantava poc o molt. I ¡quin goig de mirar va fer allavors la rectorieta nova, tan reblanca de parets, tan vermella de teulada, tan verda de porticons! ¡aquell jardí que el rector havia fet plantar prop del caminal de l'hort, ben sembrat de violes dobles i de rosers de tot l'any!
CASELLAS, Raimon. "Els sots feréstecs", p. 98.
Autors: Raimon CASELLAS
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Església de Sant Pau de Montmany, Figaró-Montmany (Vallès Oriental). 2011. Autor: fons particular d’Eva Bosch.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació