Alzina del Pont Xuclador

Municipi: Mollet del Vallès
Comarca: Vallès Oriental
Tipus de patrimoni: Arbre
Aquesta alzina centenària és, se’n dubte, l’arbre més majestuós que tenim documentat a Mollet. Estava situada a la riba dreta del torrent Caganell, a mig camí de Gallecs. La seva capçada aixoplugava un espai de descans per als pagesos que treballaven pels vorals i per al lleure i gaudi de mestres i alumnes en les sortides de descoberta de la natura. L’any 1932, quan el seu propietari decidí tallar-la, molta gent ho va lamentar. Tallar-la i treure-la va ser tot un espectacle ja que les seves colossals dimensions van demanar un carro tibat amb vuit matxos, que van passar-hi penes i hores per aconseguir-ho.
Prop del torrent Caganell, contemplem l’alzina del Pont Xuclador. És una alzina fantàstica, té una soca molt gruixuda i per abraçar-la almenys farien falta cinc homes. La seva copa també és fabulosa, els cimerols de les branques estan plens de nius d’ocells, de pardals i garses, i quan surt el sol i també quan se’n va a la posta, fa bo de sentir el concert de cant que els ocells allà hi organitzen.
Aquesta alzina gegantina i centenària, quin munt de coses haurà vist i quantes tempestes de llamps i trons, d’aigua i pedregades haurà aguantat [...] Alguns molletans encara ens recordem de les bromes pesades que de tant en tant ens gastava, fent-nos beure a morro. Aquesta alzina tan famosa és propietat d’en Fonolleda, i aquest senyor, l’any 1932, va prendre el determini de tallar-la. A l’assabentar-se’n, en Josep Sans (Vilarrosal) va voler fer-li veure la veritat de la barbaritat que anava a cometre però al no poder-lo convèncer li oferí donar-li la meitat del valor de l’alzina i que no la tallés. Però no el va voler escoltar i l’alzina fou tallada i venuda al Fermí de Montcada i així es va cometre una altra barbaritat fent desaparèixer una alzina de tanta anomenada i estimada de tots els molletans.
[...] Tot el poble va sentir molt la tallada d’aquesta alzina, però l’únic home que va aixecar la veu fou el Josep Sans.
BONVILÀ, P. (1980). El meu Mollet. Boscos i vernedes. Document inèdit, 16 p. Mollet del Vallès.
Autors: Autor desconegut
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Trasllat de la soca de l'alzina del Pont Xuclador. 1932. Fons de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació