El Calderí

Municipi: Mollet del Vallès
Comarca: Vallès Oriental
Tipus de patrimoni: Línia de ferrocarril
Amb aquest nom es coneixia el tren que, des de l’estació de França de Mollet (línia Barcelona-Girona-Portbou), enllaçava amb l’estació del Nord (línia Barcelona-Vic-Puigcerdà) i arribava a Caldes, amb parada a Santa Perpètua, Gallecs i Palau. Després de projectes interromputs, problemes econòmics i altres vicissituds, aquesta línia, concebuda el 1862, va ser inaugurada el 1880. A finals dels anys vint del nou segle entra en decadència. El 1932 s’atura oficialment el servei, tot i que durant la Guerra Civil va funcionar uns anys per pal·liar la manca de carburant i traslladar materials de construcció. Fou clausurada definitivament l’any 1941.
Ja fa anys que entre Mollet i Caldes de Montbui circulava el tren de via estreta que la gent de la contrada distingia amb el nom de Calderí. Vorejava gairebé sempre la carretera. La seva lentitud permetia als viatgers de pujar i baixar, amb el comboi en marxa, per refrescar la gola amb fruita o grapes de raïm que collien dels conreus margeners. Enllà de la carretera, encara hi ha trossos de via que recorden aquells viatges tan feliços.
CANYAMERES, F. (1960). El Vallès (vigor i bellesa). Ed. Selecta. 311 p. Barcelona.
Autors: Autor desconegut
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Tren circulant per la línia ferroviària del Calderí. Fons: Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació