La Pelleria, Can Fàbregas i Can Mulà

Municipi: Mollet del Vallès
Comarca: Vallès Oriental
Tipus de patrimoni: Fàbriques
La pell i el tèxtil, amb la creació d’aquestes tres indústries, es consoliden com els sectors que lideraran el pas d’una societat agrícola a una de netament industrialitzada. La Tenería Moderna Franco-Española (coneguda com la Pelleria) i la tèxtil Can Fàbregas van ser creades per industrials foranis, que van valorar en Mollet la proximitat amb Barcelona, les bones comunicacions, abundància d’aigua i importants reserves de sòl. Can Mulà, la segona fàbrica tèxtil, es va fundar, en canvi, amb capital 100 % molletà. Les dues tèxtils es van dedicar a la seda, de manera que es va consolidar un tret que va diferenciar Mollet de la resta de producció tèxtil del Vallès, clarament de cotó i llana.
Vaig néixer, doncs, l'any 1930, el 23 de maig. El meu poble, Mollet, era llavors un nucli urbà d’uns sis mil habitants, a mig camí entre el camp i la indústria, però la balança s’inclinava ja cap a la indústria, amb les grans fàbriques tèxtils de Can Fàbregues i Can Mulà i la poderosa Tenería Moderna Franco Española, la “Pelleria”. Les sirenes cridaven els treballadors de cada torn, cap a les quatre del matí, a les dotze assenyalaven el final del torn matinal i a quarts de dues cridaven els treballadors de la tarda. A cada toc de sirena, els carrers que duien a les fàbriques, com el meu, el Berenguer III, s'omplien de gent que plegava o que s'incorporava a la feina. Vaig créixer, doncs, amb la convicció que aquest era el ritme natural dels dies.
SOLÉ TURA, Jordi (1999). Una història optimista. Edicions 62, Col·lecció Biografies i Memòries, 40. 420 p. Barcelona.
Autors: Autor desconegut
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Treballadors de la fàbrica de la Pelleria. Fons de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet del Vallès
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació