Paisatge industrial de Sant Martí de Provençals

Municipi: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Tipus de patrimoni: Xemeneies
Municipi secundari: Districte de Sant Martí - Poblenou
Antic municipi del Barcelonès, agregat el 1897 al de Barcelona, situat a la costa, a llevant de l’antiga ciutat, entre el parc de la Ciutadella i el carrer de Marina, d’una banda, i la riera d’Horta (límit amb Sant Adrià de Besòs i Sant Andreu de Palomar), de l’altra. La seva bona situació, prop del port i dels ferrocarrils i carreteres que conduien a França i a la Catalunya interior, va contribuir en el naixement de la zona coneguda com a Poblenou, avui un dels deu barris que formen part del districte de Sant Martí. A finals del s.XIX va arribar a ser l'àrea amb més concentració industrial de Catalunya. Narcís Oller, a la seva darrera gran novel·la "Pilar Prim" (1906), deixa constància del paisatge industrial de Sant Martí.
Però el nen seguia embadalit, contemplant tota aquella riolera extensió d’hortes salpicades de casetes, masies capritxoses i construccions industrials raríssimes, barrada, allà baix, pel bosc de xemeneies de Sant Martí, darrera les quals s’estenia, infinita, la faixa del mar, agrisada que no es deixava mirar impunement.
OLLER, Narcís (1983). "Pilar Prim". Barcelona: Editorial Selecta, p. 10.
Autors: Narcís OLLER
Àmbits: Àmbit 4: La memòria de la vida social
Gravat de la fàbrica Can Punti. Font: Fet al Poblenou, Arxiu Històric del Poblenou.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació