Xerallo

Municipi: Sarroca de Bellera
Comarca: Pallars Jussà
Tipus de patrimoni: Antiga fàbrica de ciment
Xerallo és un poble del municipi de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà. Formava part del terme primitiu de Sarroca de Bellera. La història del poble va molt lligada a la de la seva fàbrica de ciment, que motivà la creació i desenvolupament del poble, i després el seu despoblament i abandonament. Efectivament, el 1950 s'obria, al costat de l'antic hostal de camí de Xerallo, una fàbrica de ciment, que havia d'abastir d'aquell material constructiu totes les obres hidràuliques de la Ribagorça. Acabà tancant, però, per manca de rendiment econòmic. El 1970 el cens atribuïa a Xerallo encara 388 persones. Després del tancament de la fàbrica de ciment, el 1973, el poblat s'anà buidant, i els seus habitants han quedat reduïts a 13 el 2005. El poblat, tot i que buit, ha quedat dempeus i en aparent bon estat, ja que les cases han estat reaprofitades com a habitatges de segona residència.
Actualment les cases que van fer d’habitatges als treballadors de la fàbrica de ciment han esdevingut casetes per al temps lliure. Arrenglerades i bessones com en un barri obrer, gaudeixen ara d’un ambient pur que era impensable en temps de funcionament de la fàbrica, que fornia de ciment les obres hidroelèctriques de la Ribagorçana. Va tenir vida des dels anys cinquanta fins al 1973, que fou clausurada, cosa que comportà el despoblament. Fins a l’any setanta hi va haver vora quatre-cents habitants a Xerallo i no s’acabava la pols gris. La fàbrica, en part s’abastia del carbó de les mines de Malpàs, tenia una producció de 200.000 tones l’any. Més que un poble abandonat, aquí es pot conèixer una fàbrica deixada. Tota l’aparença externa hi és, i, alçant la mirada amunt, una església suggereix antigues modernors i devocions.
BARBAL, Maria (2001). "Camins de quietud. Un recorregut literari per pobles abandonats del Pirineu". Barcelona: Edicions 62, p. 77.
Autors: Maria BARBAL
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres, Àmbit 4: La memòria de la vida social
Fàbrica de ciment de Xerallo, Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) 1963. Autor: Joan Tous i Casals. AthenaPlus, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
Fàbrica de ciment de Xerallo, Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) 1963. Autor: Joan Tous i Casals. AthenaPlus, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació